gezondheid

2005-Recreanten-in-Leyduin-06,-Ilse-MiedemaWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vooral mensen die vanuit zichzelf minder dan een half uur per dag bewegen enorm veel baat hebben als ze regelmatig gaan wandelen. Ze leven gemiddeld 3 tot 5 jaar langer en voelen zich stukken beter. Ze slapen beter, hebben minder last van stressgevoelens en door het elke week lopen met een groep voelen veel mensen zich minder eenzaam. Door meer te bewegen lopen mensen een veel kleiner risico allerlei chronische ziekten te krijgen. Daarbij gaat het niet alleen om zwaarlijvigheid (obesitas). Zo neemt bij meer dan een half uur bewegen per dag het risico op hart- en vaatziekten met zo’n 30 % af, type-2 diabetes en darmkanker met 40 %, borstkanker met 30 %, depressieve klachten met gemiddeld 25 % en Alzheimer met zo’n 40 %. Ook longklachten en klachten aan het bewegingsapparaat komen veel minder voor. Onvoorstelbaar hoge getallen!
(bron rapport Walking works van D. Moor, 2013).


Gezonder in het Groen

Gezonder in het groen

De natuur heeft een positieve werking op je gezondheid. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Daarnaast blijkt ook dat een bezoek aan de natuur kan leiden tot minder medicijngebruik.We gingen op bezoek bij Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving. Zij vertelde ons alles over de voordelen van natuur!

Posted by De Friesland Zorgverzekeraar on Tuesday, 17 November 2015


Als je nagaat dat in Nederland ruim een derde van de mensen minder dan een half uur per dag beweegt, is er dus heel veel te winnen! Onderzoek heeft ook aangetoond dat deze positieve effecten nog groter zijn wanneer je in de natuur , of in ieder geval in een groene omgeving, beweegt in plaats van binnen.

Onderzoek van het NIVEL in 2013 op Texel gaf aan dat bijna de helft van de bezoeken van Texelaars aan hun huisarts te maken heeft met aandoeningen van het bewegingsapparaat, ademhalingsorganen, hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Voor heel Nederland zijn deze getallen vermoedelijk niet veel anders. Er valt dus veel te winnen.
Op alle wandellocaties proberen we een samenwerking aan te gaan met de huisartsen en fysiotherapeuten zodat zij hun patiënten kunnen wijzen op het bestaan van Gezond Natuur Wandelen

Maar los van alle positieve effecten op welzijn en gezondheid, Gezond Natuur Wandelen is in in de eerste plaats gewoon erg leuk. En gezond!