csm_wandelen_490c407820

Wilt u meer bewegen? Uw gezondheid verbeteren? Conditie opbouwen? Dan is wandelen de perfecte oplossing. Met een half uur wandelen per dag verbetert u uw gezondheid sterk en vermindert u het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het goed voor uw humeur en uw geheugen.

Wandelen en gezondheid

Het is zo makkelijk. U stapt de deur uit en u bent al begonnen aan uw work-out. Het kost niets en u kunt het op elk moment van de dag doen. Wandelen is goed voor alles. Wist u dat het zelfs beter is dan een paar keer kort intensief sporten? Wij zetten voor u de voordelen van wandelen op een rij:

• Wandelen verlaagt het risico op diabetes. Na langere tijd zitten neemt de insulinegevoeligheid af. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes met 58%.

• Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten. Met wandelen verlaagt u de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het risico op hartproblemen daalt aanzienlijk als u al één keer per week een uur wandelt.

• Wandelen ontspant. Zoek een mooie omgeving in de buurt op, denk aan een bos, een park of het strand. Kijk eens om u heen en laat u afleiden door alle mooie plaatjes van de natuur. Een half uur wandelen per dag verlaagt tevens de gevolgen van stress, zoals een hoge bloeddruk.

• Wandelen verbetert uw nachtrust. Dagelijks wandelen stimuleert uw dag- en nachtritme. Daarnaast zorgt wandelen voor meer ontspanning. Hierdoor slaapt u makkelijker in en door.

• Wandelen heeft een positief effect op uw gewicht. Dagelijks wandelen verkleint het risico op overgewicht. Met een uurtje wandelen verbrandt u ongeveer 240 kilocalorieën. Het activeert uw lichaam en brengt het uw stofwisseling op gang.

• Met wandelen bouwt u conditie op. Heeft u nog geen goede conditie? Begin dan eerst met een stuk van bijvoorbeeld een kwartier tot twintig minuten, drie keer per week en breid dit de tweede week uit naar een half uur. Uiteindelijk kunt u het opbouwen naar vier of vijf keer per week en/of langere stukken wandelen. Met wandelen vergroot u het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Uw algehele conditie en uithoudingsvermogen gaat er al binnen een week op vooruit.

• Wandelen versterkt uw botten en spieren. Regelmatig wandelen heeft een positief effect op het kraakbeen. As u weinig beweegt wordt kraakbeen dunner, waardoor u last kunt krijgen van uw gewrichten. Met regelmatig wandelen belast u uw botten waardoor deze sterker worden en bouwt u nieuw botmassa op.

• Wandelen is goed voor uw humeur. Wandelen is een echte aanrader als u zich depressief of angstig voelt. Het wandelen ontspant en door te bewegen maakt u serotonine aan, ook wel gelukshormoon genoemd.

• Wandelen heeft een positief effect op uw geheugen. Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Door het wandelen werkt het geheugen beter.

• Wandelen verkleint de kans op kanker. Wandelen zou de overlevingskansen van mensen met darmkanker vergroten als zij elke dag minimaal een uur wandelen. Daarnaast zou wandelen de kans op darm-, borst- en baarmoederkanker verkleinen.

>> Lees het originele artikel op fysioholland.nl.