Op deze zonnige aprilochtend vertrokken we met ruim 30 wandelaars waaronder ook weer 2 nieuwe, Yvonne en Martin (met hondje), onder leiding van Paul en in de achterhoede zijn vrouw Ineke, richting Meerwijkplas. Paul leidde ons het bospad langs het Vlinderpad op, dat door de weelderige begroeiing aan weerszijden, waaronder het steeds hoger wordende witbloeiende Fluitenkruid, zodanig versmald was dat we in een lange colonne achter elkaar liepen.

Aan het eind van het bospad sloegen we linksaf en liepen vervolgens langs de boerderijen naar de Ringvaart, hier en daar plaats makend voor fietsers, wielrenners, een enkele brommer en een paar auto´s. We genoten onderweg van de kleurenpracht die de lente met zich meebrengt: die van uitbundig bloeiende roze Prunussen en in de berm lila Pinksterbloemen, knalgele Paardenbloemen en hier en daar paarse Smeerwortel.
We vervolgden onze route aan de zuidkant langs de Meerwijkplas. Aan de andere kant van de Ringvaart konden we nog rode en gele bollenvelden (tulpen) bewonderen, maar werden door Paul vervolgens gewezen op een plant die nu ook hier en daar langs de oever van de Ringvaart groeit, maar hier niet hoort en veel schade aanricht. Deze exoot, de Japanse Duizendknoop is een agressieve woekeraar en bedreigt niet alleen onze flora, en dus ook onze fauna, maar is ook een gevaar voor beschoeiingen en bruggenhoofden. Deze plant weet daar namelijk overal door te dringen. Ook breekt de Duizendknoop wegdekken open en tast funderingen aan. Paul vertelde dat hij met de natuurbeheergroep Meerwijkplas deze ongewenste exoot probeert hier uit te roeien voordat het helemaal uit de klauw loopt. (Andere exoten die een gevaar vormen zijn de Amerikaanse Vogelkers, die met name in de duingebieden inheemse soorten verdringt, en de Reuzenberenklauw die ernstige brandblaren kan veroorzaken.)

Eenmaal terug in De Molenburg werden we door Hananja getrakteerd op cake bij de koffie vanwege haar verjaardag gisteren. We hebben haar met z´n allen dus ook nog even toegezongen. Daarnaast kon ik ook nog heel goed nieuws brengen over Christel, die had laten weten dat nu alle tumorcellen bij haar verwijderd zijn en dat ze pas weer over een half jaar op controle hoeft te komen! Iedereen was heel blij dat te horen.

Al met al weer een heerlijke wandeling, met dank aan Paul en Ineke, en tot de volgende maar weer!

Hartelijke groeten,
Eva