Op dinsdag 31 oktober wande ik mee met de groep In IJmuiden om een natuurmoment te delen. Vandaag zijn er 19 mensen naar Buurthuis de Spil gekomen om te gaan wandelen in de Herenduinen, dat ligt vlakbij het buurthuis. Het is bewolkt met een paar spatjes regen, prima wandelweer. Na de warming up waarbij begeleider Gerda me voorstelt aan de groep gaan we op pad. Het natuurmoment ligt ongeveer halverwege de wandeling maar het blijkt iets verder dan ik dacht. Je kijkt er ook zo over heen, zo klein is het. Het is een piepklein zwammetje, genaamd geweizwam. Dat ontdekte ik gisteren toen ik de wandeling liep ter voorbereiding en het thuis in mijn gids opzocht. Uit die kleine witte sprietjes ontstaan vertakkinkjes die op een gewei lijken. Van een piepklein hertje wel te verstaan. Nu zijn ze nog wit, die sprietjes en jong, als ze ouder worden verkleuren ze naar zwart. Ze staan op een boomstronk. Met mijn telescoopspiegeltje kun je ze nog beter bekijken.

Daarna vraag ik of iedereen een handje half verteerd blad op wil pakken om er aan te ruiken. Het ruikt bossig vindt de één, lekker vindt de ander. Ik vertel nog iets meer over paddenstoelen; dat ze de stofzuigers in de natuur zijn bijvoorbeeld. De groep luistert aandachtig en wil weten waar je nog meer paddenstoelen kunt zien. Elswout tipt er één. Vervolgens wandelen we weer verder en praten we nog door over die mooie paddenstoelen. Bij de koffie in het buurthuis, heel gezellig, hoor ik dat mensen het leuk vonden en dat ze deze minizwam nog nooit eerder hadden gezien!

Anne Eijnwachter, IJmuiden
Werkgroep GNW