Zeker nu we veel tijd binnenshuis doorbrengen, is het o zo fijn om tussendoor een blokje om te doen. Lekker een frisse neus halen, even offline zijn om daarna vol energie weer door te gaan met waar je mee bezig was. Maar er is meer goed nieuws. Zo’n wandeling van 30 minuten levert namelijk ook veel gezondheidsvoordelen voor de lange termijn op.

wandelaarster LeidenJezelf fit(ter) lopen
Wees – zeker nu thuiswerken de norm is geworden – extra lief voor je lichaam en neem eens vaker de benenwagen. Dit is waarom:

1: Hartgezondheid
Met een klein blokje om verlaag je je bloeddruk, wordt je bloedcirculatie gestimuleerd en verminder je de kans op hartproblemen. En zeker voor de vrouwen liegen de percentages er niet om; het risico op een hartinfarct vermindert met maar liefst 43%!

2: Hersenfuncties boosten
Wandelen is niet alleen ontspannend, het heeft ook direct impact op de algehele gezondheid van onze hersenen. En daarbij kan een loopsessie van slechts een half uur per dag het risico op Alzheimer enorm verkleinen en vroege dementie de baas zijn.

3: Sneller vet verbranden
Er is een groep onderzoekers die beweert dat dagelijks aan je tax van 10.000 stappen komen beter voor je lichaam is dan jezelf wekelijks uren in het zweet werken. Hoewel nog niet alle wetenschappers hierover op één lijn liggen, zijn ze het er wel over eens dat wandelen je grote spiergroepen activeert, waardoor je vetverbranding wordt aangewakkerd. Ook mooi meegenomen.

4: Blijmaker voor de spijsvertering
Maak je een wandeling dan gaat je spijsvertering beter werken en voorkom je obstipatie. Zeker na een (avond)maaltijd is het daarom een goed idee om kort de deur uit te gaan. Verder blijkt het een positieve invloed te hebben op het verkleinen van de kans op darmkanker én diabetes.

5: Longen belonen
Hoe kort of lang ook, de benenwagen nemen is iets waar de werking van je longen een oppepper van krijgt. Dit zit ‘m in de verhoging van de zuurstofcirculatie in je bloed.

6: Kom van die bank af
Je lichaam is niet gemaakt om uren stil te zitten. Het wil erop uit! Door te bewegen verminder je de kans op een stijf lichaam, pijn aan gewrichten en andere lichamelijke ongemakken.

7: Rug rechten
Toch wel een van de meest zwakke plekken van velen: de (onder)rug. Ook die kan je verbeteren en sterker maken door dagelijks een half uur te wandelen. Zo verbetert je bloedcirculatie in je ruggenwervel, je mobiliteit en je houding. Drie win-win’s.

8: Verstand op nul
Tot slot, wandelen is de perfecte bezigheid om je hoofd even te laten voor wat het is. Om ‘m volledig leeg te maken en jezelf met nieuwe energie op te laden.

Duf en vermoeid van dagenlang zitten achter je pc? Door bovenstaande lijst met voordelen weet je wat je kan doen om jezelf een gezonde opkikker te geven. Ga op zoek naar een gezellige wandelbuddy en voor je het weet ben je niet te stoppen. Wandel ze!

Tekst: Sharmaine Zandbergen
Bron: RTL Nieuws