Elke maandag om 10 uur precies starten wij een wandeling vanuit ontmoetingscentrum De Meent in Amstelveen. We lopen afwisselend naar het noorden, oosten, zuiden en westen. We beginnen altijd in de bebouwde kom. Een wandeling uitsluitend in een natuurgebied is niet mogelijk.

volkstuinWe doorkruisen laagbouw en hoogbouw in de wijk en industriegebied en aan de randen daarvan ligt een golf gebied, polder, proviciale weg met een oude boomgaard. Maar ook de bebouwing heeft natuur. We kijken naar wat er in de tuinen groeit en bloeit. Bij sommige alleen stenen, maar ook prachtig ogende tuinen met kruiden zoals tijm, lavas, oregano, struiken en bomen, en pas door ons ontdekte Perzisch IJzerhout boom. Nooit saai, zo’n loopje van 3 tot 4km . Hé wat is dat voor plant, boom of dier… dat zoeken we op in de app op de telefoon of later en berichten dat aan elkaar.

Kortgeleden passeerden we lopende naar het zuiden, het geopende hek van de volkstuinen, waar alleen groenten en bloemen geteeld mogen worden. “Oh, mogen we even een kijkje nemen?” “Ja”, kregen we als antwoord van een tuinierder. Nou, dat was zeer de moeite waard. Ondanks dat het allemaal aangelegde perceeltjes waren, kregen we een inkijkje in het in de natuur tuinieren van groenten en fruit. Er is daar een speciaal voor de insecten aangelegde tuin met prachtig bloeiende planten. Heeft u wel eens doorgeschoten artisjok gezien? Neen? Nou, dat worden hoge stengels van meer dan 2 m. Laurier: “Nemen jullie maar wat blad mee” en “Lust u muntthee? Alsjeblieft hier een zak vol”. Uiteindelijk liepen wij deze keer grotendeels over de volkstuin. Een voldaan gevoel, tasjes vol met aangereikte produkten, leermomenten en iets minder dan 4 km gelopen.

Tannie de Jongh