Op 11 november jl. hebben in het Bezoekerscentrum van de Kennemerduinen in Overveen bijeenkomsten plaatsgevonden voor alle vrijwillige begeleiders van Gezond Natuur Wandelen in Noord-Holland. De begeleiders konden kiezen uit een ochtend- of een middagsessie. Eva Nijhoff had op verzoek van Ronald van Zon de bijeenkomsten georganiseerd met als doel om (nader) met elkaar kennis te maken, ervaringen m.b.t. Gezond Natuur Wandelen uit te wisselen, maar vooral ook om een leuke en inspirerende dag te bieden.

Op de ochtendsessie waren 26 en ‘s middags 16 begeleiders aanwezig.

Na de ontvangst met koffie en thee en een gezonde lekkernij, waarbij alle aanwezigen ook een rugzakje met GNW-logo ontvingen, heette Ronald iedereen van harte welkom, stelde zich voor en lichtte het ontstaan van het Gezond Natuur Wandelen toe. De basis hiertoe was het vraagstuk hoe je meer mensen kunt betrekken bij het groen. Naar Engels voorbeeld met ´Walking for Health´ is Ronald samen met Piet Veel (coördinator en begeleider Castricum) en Jan Kuiper (coördinator en begeleider Egmond-Binnen) vervolgens in 2014 gestart in Zuid-Kennemerland met wekelijkse natuurwandelingen vanuit buurthuis De Hamelink in Haarlem-Schalkwijk en op Texel.

Na deze introductie volgde een kennismakingsrondje waarbij alle aanwezigen zich voorstelden en daarbij kort iets vertelden over de wandelingen die hij/zij begeleidt.

Daarna was het tijd om op pad te gaan. Ronald begeleidde de wandelingen (van een uur) en het verzoek aan iedereen was om samen met 2 andere nog ´onbekende´ begeleiders te lopen en tijdens het wandelen de vraagstukken ´Wat gaat goed?´, ´Wat kan beter?´ en eventuele suggesties te bespreken, die na de wandeling plenair zouden worden behandeld. Er zou een paar keer worden gewisseld, waartoe Eva het signaal zou geven, met de bedoeling dat er dan weer nieuwe groepjes van 3 zouden ontstaan, zodat ieder tijdens het wandelen met anderen kon kennismaken. Tijdens de wandelingen stopte Ronald 2 keer voor een kort natuurmoment – als voorbeeld – en dat waren tevens de momenten dat de groepjes wisselden. Het waren zowel ’s ochtends als ’s middags heerlijke wandelingen in dat prachtige duinengebied en prima wandelweer. De sfeer was uitermate goed; er werd onderweg druk en gezellig met elkaar gesproken.

Na terugkomst in het Bezoekerscentrum en na een korte pauze met wederom koffie en thee is plenair ingegaan op de aangegeven vraagstukken, waarbij Eva de genoemde punten op een flipover noteerde. iedereen was uitermate betrokken en het enthousiasme voor Gezond Natuur Wandelen spatte er bij iedereen van af. Ook kan geconstateerd worden dat vrijwel alle wandelingen zeer goed en/of steeds beter lopen en wel degelijk voorzien in een maatschappelijke behoefte en tot positieve resultaten leiden (qua sociale contacten, gezondheid, tegen vereenzaming etc.).

 • Edit 6DSC 0041
 • Edit 7DSC 0042
 • Edit 4DSC 0021
 • Edit 1DSC 0017
 • Edit 2DSC 0019
 • Edit 9DSC 0045
 • Edit 8DSC 0044
 • Edit 3DSC 0020
 • Edit 5DSC 0022

  Vanwege de complimenten en bedankjes die in de rondvraag door de aanwezigen werden geuit over de leuke begeleidersbijeenkomst kan worden geconcludeerd dat het geslaagde bijeenkomsten waren, waarbij verzocht werd om elk jaar zo’n bijeenkomst te houden.

  Hierna bedankte Ronald iedereen hartelijk voor hun aanwezigheid en zeer gewaardeerde inzet en nodigde Eva hen uit voor een lunch (na het ochtendprogramma) of een drankje en hapje (na het middagprogramma), waarbij eenieder ook nog een cadeaubon ter besteding in het Bezoekerscentrum ontving.

  Hartelijke groet,

  Eva Nijhoff