Gezond Natuur Wandelen kan al in meer dan 50 gemeenten in het land. Ook in een aantal gebieden van Staatsbosbeheer.

Deelnemers van Gezond Natuur Wandelen willen soms doorwandelen. Een eindje verder, of op een ander moment. Dat kan prima in de gebieden van Staatsbosbeheer. Spreek eens met wandelaars uit je groep af om een gebied van Staatsbosbeheer te verkennen. De deelnemers van een GNW-groep in Leeuwarden bezoeken bijvoorbeeld samen regelmatig een natuurgebied. Staatsbosbeheer is een gewaardeerde partner van de stichting Gezond Natuur Wandelen. Wij juichen het toe als onze wandelaars ook de stap willen zetten naar verder, langer of sneller wandelen en vaker van de prachtige en gezonde natuur willen genieten.

wandelen met de boswachter

Foto: Carel Schutte Photography

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; in totaal 273.000 ha, verspreid over het hele land: bos, heide, weidegebieden, kust, strand, rivieroevers en meren. Daar valt veel te beleven: ontdek de leukste routes, van korte ommetjes tot lange struintochten. Wandelen kan, maar ook fietsen of kanoën; er is voor ieder wat wils.

Bijzonder zijn de boswachterspaden. Dat zijn wandelroutes van tenminste 5 km, die speciaal geselecteerd zijn door de boswachters van Staatsbosbeheer. De boswachters nemen je als het ware mee langs hun favoriete plekjes van het seizoen. Zij laten je ruige zijpaadjes nemen waar je anders voorbij zou lopen. Sturen je de heuvel op voor het mooiste uitzicht. Wijzen je op de meest bijzondere planten en dieren. Er is altijd horeca in de buurt of onderweg en de wandelingen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.
Aan het begin van elk boswachterspad staat een paal met daarop het keurmerk (een voetstap), een QR-code en link waarmee de route gedownload kan worden. Sommige routes zijn bewegwijzerd, sommige niet. De routes zijn ook te vinden op staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden.

Kijk ook eens naar de andere activiteiten en verblijfsmogelijkheden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer: Ga op pad met de boswachter, kom struinen door duinen, fietsen over de heide of logeren op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur. Je vindt ze hier: staatsbosbeheer.nl/naarbuiten.

Loek Hesemans, Staatsbosbeheer, januari 2020