Vandaag heb ik kennis gemaakt met Eva Nijhoff (57), vrijwilliger en wandelbegeleider sinds het eerste uur bij Gezond Natuur Wandelen. We hadden afgesproken voor een interview bij restaurant Vinci Food in Haarlem, Schalkwijk, tevens startplek van de wandelingen die ze begeleidt. Het werd een ontzettend leuke middag met deze veelzijdige en inspirerende vrouw.

Na een dienstverband van bijna 30 jaar bij de gemeente Haarlem en vele functies en projecten later, was een reorganisatie voor Eva aanleiding het roer volledig om te gooien. Het was de hoogste tijd om meer haar hart te volgen. Ze stopte met haar werk bij de gemeente. Als vanzelf rolde Eva al weer snel van de ene in de andere uitdaging. “Stilstaan is geen optie; ik wil me altijd blijven ontwikkelen”, aldus Eva.

Het is dan ook onmogelijk om hier in het kort te beschrijven wat Eva allemaal doet en heeft gedaan. Zelf denk ik dat de omschrijving van ‘multi-organisatie-talent’ haar het beste past. Op dit moment is ze vooral actief op vrijwillige basis in diverse rollen. Daarnaast is ze toch ook weer op zoek naar een nieuwe (betaalde) uitdaging voor 3 dagen per week. Liefst als coördinator/organisator, op het gebied van natuur, cultuur en/of welzijn.

De allereerste wandeling in Schalkwijk waren er slechts 2 wandelaars. Nu, ruim een jaar later, wandelen er wekelijks zo’n 25 mensen mee met de wandelgroep. Na afloop wordt er met elkaar altijd nog een kopje koffie gedronken. Een mooi initiatief vind ik persoonlijk het door Eva in het leven geroepen ‘namenrondje’ tijdens de koffie. De ervaring leert dat mensen sneller contact leggen als ze elkaars namen kennen. Een vergelijkbaar initiatief van Eva is het zogenaamde ‘hobbyrondje’, waarbij iedereen om beurten vertelt wat ze zoal doen in hun vrije tijd.

Ook tijdens het wandelen kan Eva het niet nalaten om te ‘multi-tasken’. Alles wat ze op haar weg tegenkomt aan zwerfafval, prikt ze aan haar prikstok en verdwijnt in de door haar meegebrachte afvalzak. Want een ding is zeker, haar liefde voor de natuur is een hele belangrijke rode draad in haar leven. Van haar moeder (biologe) kreeg ze dit al met de paplepel ingegoten. Maar ook bij man, zoon en hond zit de natuur overduidelijk in het bloed.

Eva had overigens nog wel een leuke anekdote over haar hond, die ik jullie natuurlijk niet wil onthouden. Haar hond heeft als bijnaam ‘Kringloop’. Eigenlijk helemaal niet zo gek, wetende dat Eva altijd met een prikker en een afvalzak het zwerfaval met zich meeneemt. Toch is zijn echte naam ‘Gringo’. Een van de wandelaars had zijn naam niet helemaal goed verstaan……
Het bewegen zit Eva duidelijk in het bloed, want naast al dat gewandel, doet ze ook nog aan tennis, badminton, flamencodansen en yoga. Of ben ik nog wat vergeten?
 “Elke vorm van beweging is goed voor je gezondheid, maar wandelen biedt nog heel veel andere voordelen. Het is laagdrempelig, want bijna iedereen kan het, het kan altijd en overal, het levert nauwelijks blessures op en het is ook nog eens goedkoop. Bovendien valt er onderweg ontzettend veel te beleven en samen met anderen is dat natuurlijk extra leuk en gezellig!”, aldus Eva.

2 april jl. vierde Eva het 1-jarig jubileum met haar wandelgroep in Haarlem, Schalkwijk. In samenwerking met Welzijnsorganisatie Dock en een team van 10 zelf geworven vrijwilligers, organiseert Eva wekelijks de wandelingen van Gezond Natuur Wandelen. Met veel enthousiasme en als professioneel IVN-natuurgids vertelt ze over alles wat er groeit en bloeit in de ‘achtertuin van Schalkwijk’. “De Poelbroekpolder, Meerwijkplas en Molenplaspark zijn het waard om gezien te worden”.

Wilt u ook een keer mee met Eva? Dat kan elke zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur. Verzamellocatie: restaurant Vinci-Food, Leonardo da Vinciplein 73, Haarlem.

Ester Saelman