Yvette Brand wandelt in LimburgZeven jaar geleden, rond de start van Gezond Natuur Wandelen (GNW), was nieuw teamlid Yvette Brand al bijna bij GNW beland. “Mijn werk bij Natuur- en Milieueducatie Amsterdam en onze jonge kinderen zorgden toen nog voor een ander pad. Nu heb ik weer meer ruimte en pak ik één dag in de week verschillende taken binnen GNW op.” Yvette werkt verder drie dagen per week in het basisonderwijs waar ze in de groepen 7 en 8 lesgeeft.

Netwerken in kaart brengen, opzetten en onderhouden is de rode draad in haar taken. “Zo heb ik in de stad Utrecht met diverse partijen contact, waaronder de gemeente Utrecht afdeling Sport, huisartsenpraktijken, fysiotherapiepraktijken, buurthuizen, de Vrijwilligerscentrale, MilieuCentrum Utrecht en IVN Natuureducatie. Met als doel in de lente een wandelgroep op te starten, wie weet meerdere!” Daarnaast organiseert Yvette onder andere de Coördinatorendag voor Midden- en Zuid-Nederland.

Input coördinatoren
De afgelopen tijd heeft Yvette telefonisch contact gehad met coördinatoren in de 65 deelnemende gemeenten.“Velen benadrukten de belangrijke rol die een gemeentelijke buurtsportcoach kan spelen vanwege zijn of haar brede netwerk. Mooie input. Verder bleken de actuele informatie op de GNW-website en die over de coronamaatregelen zeer gewaardeerd te worden. Ook wat die maatregelen in praktische zin betekenen voor de wandelgroepen. De nieuwsbrieven mogen wat korter. De flyers en de ‘buurkaarten’ zijn van harte welkom!” Na de lockdowns is het belangrijk de wandelgroepen onder de aandacht te brengen in de media. Het gevraagde ‘landelijk media-offensief’ is deze maand van start gegaan.

Natuurbeleving, beweging, ontmoeten
Yvette merkte tijdens haar deelname aan een aantal wandelingen, dat wandelaars echt uitkijken naar het vaste wandelmoment in de week. “En wat ik vaak hoor: er is altijd wat nieuws te ontdekken tijdens de verschillende seizoenen, je bent als het ware in een natuurlijk schilderij in beweging en je kan onderweg ervaringen delen, ook over het leven naast Gezond Natuur Wandelen. Er ontstaan naast de GNW-wandelingen ook clubjes, bijvoorbeeld musea-, kook-, kaart-, weekendwegclubs.”

Wandelliefhebber
Wandelen is Yvette met de paplepel ingegoten. Haar moeder is een fervent wandelaar en zij nam Yvette als kind vaak mee de Limburgse heuvels in. Met haar vader leerde ze de Dwingelose heide op haar duimpje kennen. “Toen ik later leidster werd bij de Scouting heb ik veel ‘hikes’ in de Ardennen gelopen: samenwerken met kaart en kompas, zonder paden je weg vinden.” Tegenwoordig zoekt ze met haar gezin de Kennermerduinen op en met de hond loopt ze twee keer per dag in het park. Deze zomer gaan ze op wandelvakantie in Oostenrijk.

Mooi initiatief
“Gezond Natuur Wandelen spreekt een brede doelgroep aan. De open houding en laagdrempelige manier van deelnemen spreekt mij aan. Prachtig om samen mooie herinneringen te maken. Ik wens iedereen vele wandelingen toe in het natuurschoon.”