Het mooie weer en de verruiming van de richtlijnen van het RIVM zorgen ervoor dat mensen weer meer kunnen ondernemen. Voor de sociaal werkers van Welzijn Hoeksche Waard betekent dit dat in overleg met de vrijwilligers die aan de activiteiten verbonden zijn, is gekeken welke activiteiten weer stapje voor stapje kunnen worden gestart. Een van die activiteiten is Gezond Natuur Wandelen, dat buiten plaatsvindt en waarvan de deelnemers stonden te popelen om weer samen te gaan lopen.

Welzijn Hoeksche Waard proefwandeling juni“Op de dag dat de eerste groepsapp werd aangemaakt waarin we de data en richtlijnen zouden communiceren, ging het meteen helemaal los”, vertelt Bianca den Ouden, sociaal werker bij Welzijn HW. “Mensen waren natuurlijk wel gaan wandelen, maar vaak alleen of met hun partner. Om weer te gaan lopen met anderen, even andere gezichten te zien en andere verhalen te horen, daar had iedereen zin in. We moesten het alleen wel anders organiseren en zijn voorzichtig gaan proeflopen.”

“We hebben de afgelopen weken in overleg met de Gemeente Hoeksche Waard protocollen gemaakt aan de hand waarvan we activiteiten weer kunnen starten. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we per activiteit vastleggen wat voor soort activiteit het is, of deze binnen of buiten plaatsvindt, hoeveel deelnemers erbij kunnen zijn, hoeveel mensen zich aanmelden, enzovoort. Alles volgens de richtlijnen van het RIVM. Met name het aanmelden is bij veel activiteiten nieuw, omdat we vaak uitgaan van hoe meer mensen hoe meer vreugd en als mensen dan 5 minuten van tevoren bedenken dat ze mee willen, dan kan dat. Maar dat is nu even niet zo. Ook voor het Gezond Natuur Wandelen moeten mensen zich nu aanmelden.”

Welzijn Hoeksche Waard proefwandelen juni

“Dat heeft ermee te maken dat we niet meer met grote groepen lopen, maar met maximaal 10 mensen”, vervolgt Bianca. “Dat zorgt ervoor dat mensen goed afstand kunnen houden en ook dat ze, als de begeleidende vrijwilliger iets over de natuur vertelt, hem of haar kunnen verstaan zonder te dicht bij elkaar te hoeven staan. We zijn twee weken geleden voor het eerst weer gaan proeflopen met onze vaste wandelgroep in Puttershoek en mensen waren zo blij elkaar weer te zien!”

“Op dit moment lopen we op dinsdag in Puttershoek, op donderdag in Strijen en op vrijdag in Oud-Beijerland. Ook op de eerste zondag van de maand wordt er in Oud-Beijerland gewandeld. Als mensen mee willen lopen, dan moeten ze zich bij mij aanmelden. Liefst via een appje of sms-je. Ik zet ze dan vervolgens in de appgroep waarin we doorgeven wanneer er gelopen wordt. Ze kunnen zich dan met een simpel berichtje aanmelden, en wij zorgen dat de groepjes niet groter worden dan maximaal 10 mensen. Dan kun je na afloop ook nog even koffiedrinken als er ruimte is om dat buiten te doen”, besluit ze.

Welzijn Hoeksche Waard proefwandelenWilt u meelopen? Stuur dan een berichtje via Whatsapp of SMS naar Bianca den Ouden, 06-45653886 en zet in uw berichtje in welke plaats u wilt lopen. U ontvangt dan de precieze vertreklocatie en –tijd. Heeft u andere vragen, of wilt u ergens anders een Gezond Natuur Wandelgroep starten of bijvoorbeeld een fietsgroepje beginnen? Neem dan ook contact op met Bianca den Ouden van Welzijn Hoeksche Waard, 06-45653886, of bianca.denouden@welzijnhw.nl.

Foto’s: Welzijn Hoeksche Waard
Bron:
Welzijn Hoeksche Waard