Van Flevopark naar Zeeburgereiland

Wandelen in het Flevopark is prachtig, in elk jaargetijde. Maar er is nog zoveel meer, en wel: direct om het park heen. Ga je over de eerste Schellingwouderbrug, dan sta je op het Zeeburgereiland. Binnenkort staat daar de Sluiswijk, een nieuwe Amsterdamse woonwijk met tienduizenden huizen, Zeeman, Kruidvat en zulk fraais, kantoren, (hoge)scholen en andere hoogbouw (helaas). Maar nu nog niet! Nu is het nog zoals het er al tientallen jaren is: een ruige rafelrand. Met half-gezonken bootjes, verlepte kunstenaars, veel touristen van de camping Zeeburg, autowrakken en duistere containergebouwen met sleutelaars, hondentrainers en andere activiteiten die het daglicht niet helemaal kunnen verdragen.

Op deze donderdag de 13e gingen we over de brug, wij zes Gezond Natuurwandelaars onder leiding van autochtoon Ernst, die al 25 jaar in Havens-Oost woont. De loopbruggen langs het wegdek hebben heel wat treden, maar iedereen heeft ze genomen. En op de dijk is het goed opletten voor auto’s, zeker in het weekend. Maar vanaf de gerenoveerde stadsvilla op de hoek (ooit vervallen en overwoekerd, nu een keurige luxebungalow met Maserati voor de deur en rijke stinkerd erin) is het oude dijkpad alleen voor wandelaars. Je kunt nog helemaal het eiland rond over het verweerde pad, maar dat was wat te ver.

We gingen de dijk af naar One Peaceful World, de kunstenaarskolonie annex broedplaats die er al wordt gedoogd sinds de jaren ’70. Ooit opgericht door Herman de Man, de Ijzeren Dichter. Het Moet Zo Zwaar, Het Kan Niet Lichter, was zijn onsterfelijke motto. De Man is inmiddels al ruim tien jaar ter ziele, maar zijn nazaten wonen er nog. Overigens Verboden Toegang op het terrein, maar er zijn nog wat Ijzeren Kunstwerken te zien. Terug ga je dan via de fietsopgang van de brug, scherp naar rechts en eerst een smal paadje, dus achter elkaar lopen ajb. Pas ook goed op voor rondrossende auto’s en vrachtbakken. Maar dan heb je een echt ruig stukje Amsterdamse jungle te pakken, speciaal voor romantici zoals ik…

Ernst Verrijk