EIKENPROCESSIERUPS

In de zomermaanden zie je ze overal: bomen met waarschuwingslinten. In die bomen zitten nesten van eikenprocessierupsen. De brandharen van eikenprocessierupsen veroorzaken vervelende jeukklachten. Vanaf half mei kun je last krijgen van de brandharen.

Hoe voorkom je klachten?
Vermijd als het kan plekken met veel nesten. Let op: ook in bomen zonder waarschuwingslinten kunnen nesten zitten. Vooral lanen met eikenbomen zijn berucht. Ga je fietsen of wandelen? Draag dan een lange broek en lange mouwen en bedek je nek en hals. Ga niet op de grond onder besmette bomen zitten.

Wat kun je doen als je klachten hebt?eikenprocessierupsen
De brandharen veroorzaken bultjes en jeuk. Dat kan heftig zijn, maar meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee. Strip je huid met plakband en spoel af met lauw water. Zo verwijder je de brandharen. Heb je veel jeuk? Smeer de dagen daarna dan zalf met menthol, aloë vera of calendula. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Een enkele keer zijn de klachten heftiger. Bel de huisarts als:

  • je heftige jeuk houdt, ook na het opvolgen van de adviezen;
  • je last van je ogen krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een oogontsteking.

Bel direct 112 bij:

  • snel toenemende benauwdheid en/of;
  • steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong.

Dit wijst op een ernstige allergische reactie en dan moet je snel medische hulp zoeken.

Meer informatie
Wil je meer weten? Kijk dan op GGDLeefomgeving.nl.