ONDERZOEK

Minimaal twee uur per week in de natuur maakt je mentaal gezonder

Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. De wetenschap bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Een nieuw onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie laat zien dat ruim de helft van de Nederlanders van plan is vaker de natuur in te gaan voor hun gezondheid.

infographic IVN #2uurnatuur Challenge

Vrijwel alle Nederlanders (94 %) wéten wel dat de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Toch haalt driekwart het niet om twee uur per week in de natuur te zijn. Terwijl 120 minuten juist de kritische norm is zoals blijkt uit een eerdere Britse studie. Uit het nieuwe onderzoek dat IVN heeft laten uitvoeren door Kantar blijkt dat veel van de ondervraagde personen zelf de positieve effecten van de natuur ervaren. De reacties waren onder andere: ‘frisse lucht en buiten zijn geeft me nieuwe energie’, ‘ontspannen en mijn hoofd even leegmaken’ en ‘beweging na de hele dag op een stoel te zitten’ en ‘ik voel me opgewekter’.

Bron: ivn.nl, oktober 2019

Gelukkige mensen zijn vaker in de natuur

Minstens twee uur per week in de natuur zijn hangt samen met een betere gezondheid en beter welbevinden. Britse onderzoekers vroegen bijna 20.000 landgenoten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden gespendeerd. Dat kon in bossen of parken zijn, aan rivieren of stranden of in landelijk gebied; de eigen tuin telde niet mee. Mensen die minimaal 120 minuten per week in de natuur waren, rapporteerden vaker dat hun gezondheid goed of zeer goed was of dat ze tevreden waren met hun leven op dit moment. Het maakte niet uit of het uitstapje twee uur duurde of was verdeeld over meerdere kortere periodes. Het onderzoek verscheen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Eerdere epidemiologische studies constateerden al dat er onder mensen die in stedelijke gebieden met veel groen wonen, minder aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en astma voorkomen – in ontwikkelde landen althans. Op vragenlijsten geven die mensen ook vaker aan dat ze gezond zijn en zich goed voelen. Echter, in de buurt van groen wonen zegt nog niets over hoeveel tijd omwonenden daar dan doorbrengen. De Britten wilden daarom nagaan wat de relatie is tussen de uren die mensen spenderen in de natuur en hun beleving van gezondheid en geluk.

Bron: NRC.nl, juni 2019
Foto: Lex van Lieshout/ANP – Wandelaars in de Kaapse Bossen in de buurt van Doorn. Niet alleen kerngezonde mensen trekken de natuur in.

Walking in Relation to Mortality in a Large Prospective Cohort of Older U.S. Adults

Engaging in >150 minutes of moderate-intensity or 75 minutes of vigorous-intensity physical activity weekly is recommended for optimal health. The relationship between walking, the most common activity especially for older adults, and total mortality is not well documented.

In older adults, walking below minimum recommended levels is associated with lower all-cause mortality compared with inactivity. Walking at or above physical activity recommendations is associated with even greater decreased risk. Walking is simple, free, and does not require any training, and thus is an ideal activity for most Americans, especially as they age.

Bron: ScienceDirect /American Journal of Preventive Medicine, januari 2018

Ruimschoots bewezen: natuur is gezond
 
De natuur heeft vele positieve effecten op ons mensen, bijvoorbeeld een betere concentratie, minder ziekte en meer geluk. In een infographic in opdracht van IVN en Jantje Beton is het verband tussen natuur en gezondheid te zien. De infographic is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.