Regelmatig wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen wandelen en gezondheid. Onze ambassadeur Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, doet al decennialang onderzoek naar het effect van bewegen op de gezondheid van mensen. Bewegen in de natuur verdient wat hem betreft zelfs een extra plus. In dit filmpje gaat hij in op de waarde van bewegen voor onze gezondheid.

Natuur en Gezondheid
wandelende jonge vrouw in bos

Ga je meer bewegen als je dichtbij een park woont?

Gemeenten en provincies proberen door de openbare ruimte aan te passen meer mensen te laten bewegen. Het project Space2Move bekijkt welke maatregelen het beste werken door dit te onderzoeken bij lopende experimenten.

Bron: ZonMw, 1 juni 2022

wandelende jonge vrouw in bos

Agnes van den Berg

Bestuurslid Agnes van den Berg volgt als hoogleraar natuurbeleving publicaties op haar vakgebied op de voet. Op haar website zijn vele onderzoeken en artikelen te vinden over natuurbeleving en gezondheid.

www.agnesvandenberg.nl

wandelende jonge vrouw in bos

Stress tegengaan? Groen helpt.

Hoe groot is de invloed van natuur op onze mentale gezondheid? Psychologe en onderzoekster Daphne Meuwese deed hier onderzoek naar. Meuwese ontdekte dat hoe meer somberheidsklachten de deelnemers van haar onderzoek hadden, hoe meer baat ze hadden bij de natuur. Ook pasten mensen meer verschillende copingstrategieën toe als ze keken naar een natuurlijke omgeving. De natuur stelt ons beter in staat om te verwerken, terwijl we ons tegelijkertijd ook meer ontspannen voelen.
Meuwese studeerde Bos- en Natuurbeheer aan de Wageningen University & Research als Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron: Metronieuws.nl, januari 2022

wandelende jonge vrouw in bos

Groen is goed voor onze geest

Sociologe Jolanda Maas onderzoekt de invloed van natuur op de menselijke geest.In Vroege Vogels vertelde ze over het wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen groen en gezondheid. “Groen doet mensen sneller herstellen van stressvolle situaties. Niet alleen een wandeling door de natuur helpt, zelfs het uitzicht op groen heeft al effect. Groen kan bovendien het bewegen bevorderen. Een groene omgeving stimuleert ook sociale contacten en daarmee de sociale samenhang in een buurt. Dat heeft een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van mensen.”

Bron: Vroege Vogels, september 2021

wandelende jonge vrouw in bos

Natuur geeft boost aan gezondheid stadsbewoners

Volgens een nieuw artikel onder leiding van onderzoekers van Stanford University, en met coauteur Sjerp de Vries van Wageningen University & Research, kan een lokaal stadspark je gezondheid verbeteren. Het onderzoek, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, legt uit hoe toegang tot de natuur de fysieke inspanning van mensen – en dus de algehele gezondheid – in steden vergroot.

Bron: Wageningen University & Research, mei 2021

linde in voorjaar

Gezondheid onder druk

Ieder mens heeft, volgens internationale verdragen, recht op het hoogst haalbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid. In Nederland zijn veel basisvoorzieningen om dit recht te waarborgen. Door ontwikkelingen zoals de steeds ongezondere leefgewoonten van veel mensen, komt de gezondheid van met name kinderen en mensen in meer kwetsbare groepen onder druk te staan. IVN Natuureducatie heeft een aantal zorgwekkende feiten op een rij gezet en schetst tevens het heilzame van de natuur en beweging.

linde in voorjaar

Rapport over de impact van natuur op privé, werk en gezondheid

We wonen, sporten en recreëren graag in het groen, en dat is niet voor niets. Lichaam en geest zijn afgestemd op een leven in de natuur; zo evolueerden wij. Op verzoek van IVN Natuureducatie heeft wetenschapsjournalist Mark Mieras op een rijtje gezet wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over de rol van natuur om gezond, sociaal, productief, vrolijk en vitaal te zijn. Hierbij is gekeken naar groen in je privéleven en op het werk. Dit rapport over de impact van natuur op privé, werk en gezondheid kan je vinden op IVN.nl.

Bron: IVN Natuureducatie, oktober 2020

wandelende jonge vrouw in bos

Gelukkige mensen zijn vaker in de natuur

Minstens twee uur per week in de natuur zijn hangt samen met een betere gezondheid en beter welbevinden. Britse onderzoekers vroegen bijna 20.000 landgenoten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden gespendeerd. Dat kon in bossen of parken zijn, aan rivieren of stranden of in landelijk gebied; de eigen tuin telde niet mee. Mensen die minimaal 120 minuten per week in de natuur waren, rapporteerden vaker dat hun gezondheid goed of zeer goed was of dat ze tevreden waren met hun leven op dit moment. Het maakte niet uit of het uitstapje twee uur duurde of was verdeeld over meerdere kortere periodes. Het onderzoek verscheen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Bron: NRC.nl, juni 2019

linde in voorjaar

Factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’

Iedereen heeft, volgens internationale verdragen, recht op het hoogst haalbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid. In Nederland zijn er veel basisvoorzieningen om dit recht te waarborgen. Door ontwikkelingen, zoals de steeds ongezondere leefgewoonten van veel mensen, komt de gezondheid van met name kinderen en mensen in meer kwetsbare groepen onder druk te staan.

Er kan een verband worden gelegd tussen de afnemende gezondheid en de toenemende verwijdering van mensen tot natuur. De factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ van IVN, geschreven door Agnes van den Berg, geeft een overzicht van de meest krachtige en recente resultaten van onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid bij volwassenen en kinderen.

Bron: IVN, 2013

>>Download het factsheet

wandelende jonge vrouw in bos

Ruimschoots bewezen: natuur is gezond

De natuur heeft vele positieve effecten op ons mensen, bijvoorbeeld een betere concentratie, minder ziekte en meer geluk. In een infographic in opdracht van IVN en Jantje Beton is het verband tussen natuur en gezondheid te zien. De infographic is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

wandelende jonge vrouw in bos

‘Natuur op voorschrift’ verbindt Kennedybos met stadsgroen Marionetten, via tuinen van ziekenhuis AZ Groeninge: “Goed voor lichaam en geest”

AZ Groeninge zet de deuren van hun tuinen open voor én patiënten én bezoekers én medewerkers én bewoners uit de regio. Omdat natuur een positieve invloed heeft op onze gezondheid. “Meer tijd doorbrengen in de natuur en meer bewegen is een sleutel naar een gezonder en gelukkiger leven”, zegt directeur Patiëntenzorg Petra Archie.

Bron: www.hln.be, Peter Lanssens 10-06-22, 12:05

wandelende jonge vrouw in bos

Natuur verlaagt stress direct

Corona- of oorlogsstress? Dan kan het helpen om je blik naar buiten te wenden of een wandeling in de natuur te maken. Dat is bekend, maar psycholoog en onderzoeker Daphne Meuwese keek verder. Ze combineerde het onderzoek met werk in de psychotherapie. Meuwese zag dat naarmate mensen zich minder goed voelden, natuur beter helpt.

Bron: Gelderlander.nl, maart 2022

wandelende jonge vrouw in bos

Tijd in natuur goed voor mentale gezondheid

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor de mentale gezondheid. Sommige artsen raden hun patiënten daarom ook aan om vaker naar buiten te gaan zoals huisarts Lotte Mortier De Borger. Zij schreef voor haar masterscriptie aan de Universiteit Antwerpen tijd in de natuur op een doktersattest voor aan haar patiënten.

Bron: Eos Wetenschap, maart 2022

wandelende jonge vrouw in bos

Groene steden verminderen eenzaamheid

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam, en daar heeft de snelle verstedelijking veel mee te maken, schrijft Andrea Mechelli, hoogleraar Geestelijke gezondheid aan het King’s College London. Uit zijn onderzoek blijkt dat groenere steden kunnen helpen om eenzaamheid tegen te gaan: in stadsdelen met relatief veel groen voelen mensen zich maar liefst 28 procent minder eenzaam dan mensen die het zonder natuur moeten stellen.

Bron: MO.be, december 2021

wandelende jonge vrouw in bos

WHO: groen is goed voor mentaal welzijn

In de zomer van 2021 publiceerde de WHO (World Health Organisation) voor het eerst een rapport over het belang van groen en blauw voor het mentaal welzijn van stedelingen. Voorheen lag de nadruk in onderzoek op de relatie tussen groen en de lichamelijke gezondheid. In dit rapport stelt de WHO dat groen in de directe woonomgeving goed is voor de geestelijke gezondheid.

Bron: WHO-rapport ‘Green and blue spaces and mental health: new evidence and perspectives for action’, zomer 2021

wandelende jonge vrouw in bos

Natuurgeluiden bevorderen gezondheid

Je gezondheid krijgt een boost van natuurgeluiden. Dat bewijst een studie, gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Wie omgeven is door natuurlijke geluiden heeft een betere gezondheid dan wie zich vaak in lawaai bevindt. Vooral het geluid water heeft een gunstige impact op onze fysieke en mentale gezondheid, gevolgd door vogels die vrolijk tsjilpen en een combinatie van beiden. Dat is de conclusie van Rachel Buxton, een natuurbeschermingsbioloog aan de Carleton University in Ottawa.

Bron: Het Nieuwsblad, maart 2021

wandelende jonge vrouw in bos

Natuur bevordert mentale gezondheid ouderen in coronatijd

De COVID-19-epidemie heeft er niet toe geleid dat ouderen minder de natuur opzoeken. Sterker nog, het aantal natuurbezoeken is tijdens de coronacrisis zelfs gestegen. De resultaten van een onderzoek van Naomi van Batenburg, Anna Laming en Bert van de Wiel laten zien hoe contact met de natuur voor vitale en hulpbehoevende ouderen goede kansen biedt om een crisissituatie gezond door te komen. Een belangrijke rol daarin speelt de band die ouderen tijdens de epidemie hebben opgebouwd met de natuur en met plekken in de natuur.

Bron: Vakblad Groen, maart 2021

wandelende jonge vrouw in bos

Buiten zijn kan hersenstructuur veranderen

Door buiten tijd door te brengen kan je de structuur van je brein veranderen. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in ‘The World Journal of Biological Psychiatry’. Dit onderzoek kan het eerste bewijs leveren voor onderliggende hersenmechanismen van ‘groene’ doktersvoorschriften met mogelijke gevolgen voor toekomstige interventies bij psychische stoornissen.

Bron: The World Journal of Biological Psychiatry, juli 2021

wandelende jonge vrouw in bos

Materiaal over natuur en gezondheid voor huisartsen

Alles is Gezondheid heeft samen met Vereniging Arts en Leefstijl en dr. Jolanda Maas van de VU Amsterdam een set materialen ontwikkeld over Natuur en Gezondheid. Bedoeld voor de huisartspraktijk om bijvoorbeeld leefstijlgesprekken te verrijken met adviezen over bewegen, ontmoeten of ontspannen in de natuur. De ontwikkeling van deze set is gesubsidieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De materialen kan je bestellen via de webshop van Arts en Leefstijl.

Bron: Alles is Gezondheid, januari 2021

wandelende jonge vrouw in bos

A Smartphone App for Improving Mental Health through Connecting with Urban Nature

In an increasingly urbanised world where mental health is currently in crisis, interventions to increase human engagement and connection with the natural environment are one of the fastest growing, most widely accessible, and cost-effective ways of improving human wellbeing. This study aimed to provide an evaluation of a smartphone app-based wellbeing intervention…

Bron: International Journal of Environmental Research and Public Health, september 2019

wandelaars in herfstachtig park

Positieve effecten van groen voor ouderen

Hoe kunnen we ouderen door middel van meer groene ruimte stimuleren tot meer bewegen? Welke effecten heeft bewegen in het groen bij ouderen? Allesoversport.nl publiceerde een artikel over het belang van groen om ouderen in beweging te krijgen.
Het artikel bevat uitkomsten van een aantal relevante studies. Zo blijkt onder meer dat ouderen vaker gaan wandelen als er meer groenvoorzieningen aanwezig zijn en er weinig straatvuil is. Naast het effect van een ‘groenere’ leefomgeving op bewegen, leidt deze ook tot meer zelfredzaamheid en een verbeterd welzijn. Naast effecten op beweeggedrag, leveren stedelijke groene ruimten ook kansen en mogelijkheden op voor sociale interactie. Dit kan helpen om sociaal isolement bij ouderen te verminderen, sociaal kapitaal te genereren en het kan leiden tot meer persoonlijke weerbaarheid en welzijn.
Soortgelijke artikelen van Allesoversport.nl gaan over de effecten van groen op het (beweeg)gedrag van volwassenen en van de jeugd.

Bron: Allesoversport,nl, maart 2019

Wandelen en Gezondheid
voetafdruk in zand

Factsheet ’65-plussers: maatschappelijke ontwikkelingen en bewegen’

Als gevolg van ouderdom en chronische aandoeningen hebben 65-plussers regelmatig te maken met bijvoorbeeld eenzaamheid en problemen in het dagelijks functioneren. Dat maakt lang zelfstandig thuis blijven wonen soms lastig. Bewegen helpt lichamelijke en sociale problemen die optreden bij het ouder worden te voorkomen of beperken. In deze factsheet lees je meer over 65-plussers in Nederland, veel voorkomende aandoeningen en problemen en tot slot waarom bewegen voor deze doelgroep zo belangrijk is.

Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen, januari 2022

voetafdruk in zand

Investeren in lopen loont

Investeren in voetgangersvoorzieningen, in lopen, loont, volgens Jos Brouwer, senior beleidsmedewerker bij de afdeling Water en Groen van de provincie Zuid-Holland. In het ‘Walking webinar’ van 23 juni 2020 laat hij zien wat de voordelen zijn van dergelijke investeringen voor onder meer welvaart, welzijn en een gezonde en volhoudbare leefomgeving.

Lees voor meer details (en voor de bronnen van de afbeeldingen) de ‘Beleidsverkenning Lopen – een verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten van lopen en naar loopbeleid nationaal, provinciaal en gemeentelijk’.

twee paar wandelschoenen in het gras

Wandelen goed voor je geestelijke gezondheid

Uit recent onderzoek van de TU Delft blijkt dat wandelen heel goed is voor je geestelijke gezondheid. Onderzoekers keken voor deze studie naar de effecten van actief reizen (fietsen en wandelen) op de gezondheid van mensen. Hierbij keken ze naar twee zaken: de impact op de BMI (body mass index) en op de geestelijke gesteldheid. Om deze effecten te meten, onderzochten wetenschappers de gegevens van ruim 1.500 deelnemers aan een online social sciences panel.

Uit al deze data bleek dat de hoeveelheid actief reizen nauwelijks invloed had op het BMI. Anders gezegd: van meer wandelen val je niet af. Maar, benadrukken de onderzoekers, lichaamsbeweging is altijd goed voor je. Uit andere studies is immers gebleken dat wandelen de kans op hartziektes of kanker verkleint. Op het gebied van geestelijke gezondheid vonden de onderzoekers wél een duidelijk verband: meer wandelen had namelijk een positieve invloed op de geestelijke toestand van de deelnemers. Mensen die meer liepen, gaven namelijk aan zich minder ongelukkig of depressief te voelen. Eerdere wetenschappelijke onderzoeken kwamen al tot dezelfde conclusie.

Bron: Wandelmagazine.nu, maart 2020

hangmat aan boom

Loop naar een betere nachtrust: onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke activiteit en slaap

Velen slapen niet goed, vooral mensen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen. Lichamelijke activiteit is bevorderlijk voor het verbeteren van de slaap, maar het bleef onduidelijk of dagelijkse lichamelijke activiteit met een lage impact, zoals wandelen, de slaap van gezonde volwassenen kan beïnvloeden. Amerikaanse onderzoekers onderzochten dit bij 59 mensen. De conclusies: gemiddeld gezien waren de dagelijkse actieve minuten positief voor de slaapkwaliteit, maar niet voor de duur. Vrouwen die meer stappen namen en actiever waren, sliepen beter dan degenen die minder actief waren. Op dagen dat deelnemers actiever waren dan gemiddeld, rapporteerden ze een betere slaapkwaliteit en -duur, bij beide geslachten. Resultaten suggereren dat lichamelijke activiteit met een lage impact positief verband houdt met slaap, meer bij vrouwen dan bij mannen. Het onderzoek toonde ook aan dat lichamelijke activiteit een grotere rol speelt bij het voorspellen van de slaapkwaliteit dan bij de slaapduur.

Bron: Elsevier via ScienceDirect.com, oktober 2019

wandelende jonge vrouw in bos

Minimaal twee uur per week in de natuur maakt je mentaal gezonder

Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. De wetenschap bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Een nieuw onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie laat zien dat ruim de helft van de Nederlanders van plan is vaker de natuur in te gaan voor hun gezondheid.

Vrijwel alle Nederlanders (94 %) wéten wel dat de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Toch haalt driekwart het niet om twee uur per week in de natuur te zijn. Terwijl 120 minuten juist de kritische norm is zoals blijkt uit een eerdere Britse studie. Uit het nieuwe onderzoek dat IVN heeft laten uitvoeren door Kantar blijkt dat veel van de ondervraagde personen zelf de positieve effecten van de natuur ervaren. De reacties waren onder andere: ‘frisse lucht en buiten zijn geeft me nieuwe energie’, ‘ontspannen en mijn hoofd even leegmaken’ en ‘beweging na de hele dag op een stoel te zitten’ en ‘ik voel me opgewekter’.

Bron: ivn.nl, oktober 2019

CROW infographic voetgangersbeleid

13 redenen waarom lopen loont

Het kennisplatform voor de infrastructuur van Nederland, CROW, vindt dat lopen loont.  Goed opgezet en doordacht voetgangersbeleid zorgt voor langer verblijf in binnensteden, bevordert het vestigingsklimaat en laat de waarde van vastgoed stijgen. Daarnaast is lopen gezond en draagt lopen bij aan het langer zelfstandig kunnen blijven van ouderen. En tenslotte dragen toegankelijke en comfortabele voetpaden bij aan een aantrekkelijke én veilige leefomgeving. In deze infographic is de voetganger te zien in beleid, ontwerp en beheer.
CROW is een van de partijen die ervoor zorgt dat in Nederland de infrastructuur, de openbare ruimte en het verkeer en vervoer goed geregeld is.

Bron: kennisplatform CROW, mei 2014

wandelaars in bos

Factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’

Iedereen heeft, volgens internationale verdragen, recht op het hoogst haalbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid. In Nederland zijn er veel basisvoorzieningen om dit recht te waarborgen. Door ontwikkelingen, zoals de steeds ongezondere leefgewoonten van veel mensen, komt de gezondheid van met name kinderen en mensen in meer kwetsbare groepen onder druk te staan.

Er kan een verband worden gelegd tussen de afnemende gezondheid en de toenemende verwijdering van mensen tot natuur. De factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ van IVN, geschreven door Agnes van den Berg, geeft een overzicht van de meest krachtige en recente resultaten van onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid bij volwassenen en kinderen.

Bron: IVN, 2013

>>Download het factsheet

hangmat aan boom

Sporten en bewegen is op veel vlakken effectief

Sporten en bewegen zorgt behalve voor een betere gezondheid ook voor meer zelfvertrouwen en een hoger salaris. Onderzoeker Richard Bailey ontwikkelde op basis van wetenschappelijke literatuur, samen met collega-onderzoekers en Nike, het Human Capital Model waarin in totaal 79 effecten van bewegen worden benoemd.

De effecten van sporten en bewegen worden hierbij ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysieke waarde, emotionele waarde, sociale waarde, persoonlijke waarde, intellectuele waarde en financiële waarde. Deze kernwaarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Effecten en veranderingen binnen de ene kernwaarde hebben invloed op andere kernwaarden. Een Nederlandse bewerking van het model op basis van het onderzoek van Bailey e.a. staat op de website AllesOverSport.nl.

Bron: AllesOverSport.nl, december 2015

wandelende jonge vrouw in bos

Vlaams bewegingsadvies: ‘Elke stap telt’

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft begin 2021 nieuwe aanbevelingen gepubliceerd om minder stil te zitten en meer te bewegen. De experts benadrukken dat ‘elke stap telt’, dus dat elke beweging, hoe klein ook, een positieve impact heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Het Vlaamse bewegingsadvies is een lokale vertaling van het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van eind 2020.

Bron: Gezondheid.be, april 2021

wandelende jonge vrouw in bos

Wandelen goed voor je hart

Twee nieuwe studies tonen aan dat regelmatig wandelen een positief effect heeft op het hart, met name bij vrouwen. Deze twee studies zijn afkomstig van de Amerikaanse University at Buffalo (UB), die hiervoor samenwerkte met het Women’s Health Initiative. Uit deze studies beek dat vrouwen die regelmatig wandelen minder kans hebben op een te hoge bloeddruk (hypertensie). Daarnaast kwam ook naar voren dat langdurig zitten of liggen bij vrouwen juist tot een hogere kans op hartproblemen leidt. Eerder onderzoek wees uit dat deze kans bij regelmatig wandelen juist kleiner wordt.

Bron: Wandelmagazine.nu, december 2020

wandelaar op een brug

Wandelgedrag van 55-plussers

Onderzoekers concluderen in het Nationale Sportonderzoek dat wandelen, door zijn laagdrempelige karakter, voor ouderen een belangrijke activiteit is om te blijven bewegen. Waar jongere volwassenen (18-64 jaar) vaker wekelijks sporten en minder vaak aan de beweegrichtlijn voldoen, is dit voor 65-79 jarigen juist andersom. Dit kan mede worden verklaard doordat een grote groep ouderen vrij frequent een wandeling maakt. Zij doen dit veelal ongeorganiseerd en alleen of met hun partner. Eén op de tien wandelt (ook) in informele groepjes. Wandelingen duren voor de meeste ouderen niet langer dan 2 uur. Er is slechts een kleine groep die incidenteel lange wandelingen van meer dan 4 uur maakt.
Een overzicht van alle uitkomsten staat in een factsheet.

Bron: Mulier Instituut, medio 2020

infographic wandelmotieven in coronatijd

Wandelen in coronatijd: onderzoeksresultaten Wandelnet

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de respondenten vaker een rondje loopt vanuit huis dan voor de coronacrisis. De belangrijkste redenen om te gaan wandelen zijn om fit en gezond te worden of te blijven, voor ontspanning en om ‘er even tussenuit’ te gaan. Bijna iedereen geeft aan nog te wandelen, slechts 2% doet dat niet meer. Voornamelijk omdat zij aangeven moeite te hebben om 1,5 meter afstand te houden of ze vinden dat anderen niet voldoende ruimte geven.

Alle onderzoeksresultaten staan op Wandelnet.nl en in een factsheet.

wandelaar in bos

Van meer wandelen leef je langer

Volgens onderzoekers van het US National Cancer Institute is er mogelijk een link tussen het aantal stappen dat je per dag zet en de kans op een vroegtijdige dood. Dit schrijft de Britse krant The Guardian. Daarnaast komen de onderzoekers met nog een verassende conclusie: ook bij minder dan 10.000 passen per dag ervaar je al positieve effecten. Deze conclusie is het resultaat van een langlopend onderzoek. Tussen 2003 en 2006 verzamelden de onderzoekers data van 4.800 proefpersonen, die allemaal ouder dan veertig waren.

De onderzoekers waarschuwen echter om niet te hard van stapel te lopen. Het gaat hier immers maar om één studie, waarbij het wandelgedrag van de proefpersonen maar zeven dagen is gemeten. Daarnaast is het bij dit soort studies altijd de vraag wat precies oorzaak en gevolg is. Het kan namelijk ook dat mensen die zich al gezonder voelen daarom ook eerder geneigd zijn om te gaan wandelen.

Toch kunnen we voorzichtig concluderen dat regelmatig wandelen wel degelijk een positieve impact op je gezondheid heeft. Daarvoor hoef je bovendien geen ellelange afstanden af te leggen. Je dagelijkse aantal stappen verhogen van 4.000 naar 8.000 kan immers al een enorm verschil maken

Bronnen: Wandelmagazine.nu en The Guardian, maart 2020

wandelende jonge vrouw in bos

15 gezondheidsvoordelen van wandelen (volgens de wetenschap)

Bijna iedereen weet dat wandelen goed is voor de gezondheid. Ondanks dat wandelen vrijwel overal mogelijk is, pakken maar weinig mensen regelmatig de benenwagen. Wandelen kan veel winst voor je gezondheid betekenen en is nog helemaal gratis ook. Vijftien gezondheidsvoordelen van wandelen: goed voor hart- en bloedvaten, kleinere kans op griep, maakt alert, goed voor je bloedsuikerspiegel, verbetert je humeur, je kan ouder worden, goed voor je skelet, maakt creatief, beschermt je brein tegen achteruitgang, helpt bij het leren, goed voor de gewrichten, goed voor de darmflora, kan je nachtrust verbeteren, kan helpen bij afvallen, gaat stress tegen.

Bron: aHealthylife.nl, september 2019

wandelende jonge vrouw in bos

Walking in Relation to Mortality in a Large Prospective Cohort of Older U.S. Adults

Engaging in >150 minutes of moderate-intensity or 75 minutes of vigorous-intensity physical activity weekly is recommended for optimal health. The relationship between walking, the most common activity especially for older adults, and total mortality is not well documented.
In older adults, walking below minimum recommended levels is associated with lower all-cause mortality compared with inactivity. Walking at or above physical activity recommendations is associated with even greater decreased risk. Walking is simple, free, and does not require any training, and thus is an ideal activity for most Americans, especially as they age.

Bron: ScienceDirect /American Journal of Preventive Medicine, januari 2018 

hangmat aan boom

Wandelen is goed voor je brein

Onze ambassadeur Erik Scherder legt in dit filmpje uit waarom wandelen goed is voor je brein:

  1. Lopen bevordert je creativiteit.
  2. Lopen verlaagt je stressgevoel.
  3. Lopen verhoogt je productiviteit.

Bron: Wandelnet, mei 2017

hangmat aan boom

Why Walking Helps Us Think

What is it about walking, in particular, that makes it so amenable to thinking and writing? The answer begins with changes to our chemistry. When we go for a walk, the heart pumps faster, circulating more blood and oxygen not just to the muscles but to all the organs—including the brain. Many experiments have shown that after or during exercise, even very mild exertion, people perform better on tests of memory and attention. Walking on a regular basis also promotes new connections between brain cells, staves off the usual withering of brain tissue that comes with age, increases the volume of the hippocampus (a brain region crucial for memory), and elevates levels of molecules that both stimulate the growth of new neurons and transmit messages between them…

Bron: The New Yorker, september 2014

Natuurwandelen en Gezondheid
wandelende jonge vrouw in bos

Natuurwandeling beter voor de geest dan stadswandeling

Uit diverse onderzoeken blijkt een wandeling in de natuur beter te zijn voor de geestelijke gezondheid dan een wandeling in de stad. De lichamelijke voordelen zijn vrijwel gelijk.

Bron: Stylist, 2022

wandelende jonge vrouw in bos

Positieve impact wandelen op hersenen

Een Duits team van het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf heeft een positief verband aangetoond tussen de tijd die men wandelend in de buitenlucht doorbrengt en het volume grijze stof in één bepaald gebied: de rechter dorsolaterale prefrontale cortex. Die dorsolaterale prefrontale cortex speelt een sleutelrol in het netwerk dat de ontwikkeling van cognitieve processen mogelijk maakt én is van cruciaal belang voor ons vermogen om te plannen en voor executieve functies.

Bronnen: Gezondheid.be en The World Journal of Biological Psychiatry, oktober 2021

mensen in park

Wandelen vermindert werkstress

Onderzoek onder 6.000 Japanse werknemers in de leeftijd van 20 tot 60 jaar heeft aangetoond dat wandelen in de natuur de oplossing is om met werkstress om te gaan. De werknemers die dagelijks het groen opzoeken tijdens een wandeling bleken onder andere hun stress beter te herkennen en meer het gevoel te hebben deze stress goed te kunnen beheersen.

Bron: University of Tsukuba, januari 2021

wandelschoenen

Studie naar gezondheidsvoordelen van wandelen in de natuur in stressvolle omstandigheden in het echte leven

Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben onderzocht wat de effecten zijn van recreatieve blootstelling aan de natuurlijke omgeving op de stemming en de psychofysiologische reacties op stress. Hun hypothese was:

  • wandelen in de natuur heeft herstellende effecten bovenop de effecten van blootstelling aan natuurtaferelen (naar de natuur kijken op tv) of lichaamsbeweging alleen (lopen op een loopband in een sportschool);
  • deze herstellende effecten zijn groter wanneer deelnemers naar verwachting meer gestrest zijn.

Gezonde universiteitsstudenten werden getest tijdens een examenvrije periode en opnieuw tijdens hun examentijd. De onderzoekers beoordeelden stemming en psychofysiologische reacties voor en na de interventies, en opnieuw na een laboratoriumstressor. Alle interventies hadden herstellende effecten op de cortisolspiegel, maar wandelen in de natuur resulteerde in lagere cortisolspiegels dan natuurkijken tijdens de examenperiode. Wandelen in de natuur verbeterde de gemoedstoestand meer dan alleen kijken naar natuurscènes of lichaamsbeweging. Het onderzoek wordt uitgebreid beschreven in een Engelstalig artikel.

Bron: Environment and Behavior 2020, Vol. 52(3) 248 –27

wandelende jonge vrouw in bos

Immuniteit tegen kanker versterken met bosbaden

Een bezoek aan een bos kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal én de activiteit van natuurlijke ‘killercellen’. Killercellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem en helpen ons lichaam kanker te bestrijden. NutritionFacts.org heeft een video over dit onderwerp gemaakt met uitleg door Michael Greger M.D. FACLM.

Bron: NutritionFacts.org, Michael Greger M.D. FACLM January 13th, 2021 Volume 52

infographic wandelmotieven in coronatijd

Meer wandelen voor onze hersenen. Het beste: ruwe ondergrond

“We moeten veel meer wandelen,” vindt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara, hoogleraar experimenteel breinonderzoek aan Trinity College in Dublin, “Het beeld dat uit onderzoek naar voren komt is dat lopen onze hersenactiviteiten stimuleert. Alles wordt sneller, scherper, alerter: ons gehoor, gezichtsvermogen, reactiesnelheid, geheugen. Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat.”
“Voor wie echt wil lopen en zich wil oefenen, raad ik aan een ruwe ondergrond te kiezen, lekker veel stenen en ruige paden. Dan maak je het moeilijker voor je hersenen waardoor ze harder moeten werken.”

Bron: NRC, 1 februari 2020

wandelschoenen

Onderzoek naar Gezond Natuur Wandelen

In 2019 en 2020 heeft Sanne Havinga, studente Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek gedaan bij deelnemers van Gezond Natuur Wandelen. Maar liefst 244 wandelaars hebben meegedaan en een vragenlijst ingevuld. Hierbij is gevraagd naar kwaliteit van leven van de deelnemers. Daarnaast is gevraagd hoe tevreden de deelnemers zijn met Gezond Natuur Wandelen (GNW).

Lees hier het onderzoek

mensen met rollator op brug

Invloed van groen buitenshuis versus binnenshuis op resultaten van lichaamsbeweging

In dit onderzoek werden psychologische en sociale resultaten van lichaamsbeweging in een groene buitenomgeving vergeleken met een binnenshuis gebouwde omgeving, terwijl de trainingsmodus en -intensiteit strikt werden gecontroleerd. De bevindingen lieten zien dat lichaamsbeweging in een natuurlijke omgeving gerichte aandacht en sociale interacties kan bevorderen, wat een positieve invloed kan hebben op toekomstige trainingsintenties.

International Journal of Environmental Research and Public Health, maart 2016

bankje in bos

De mentale en fysieke gezondheidsresultaten van groene lichaamsbeweging

Van zowel fysieke activiteit als blootstelling aan de natuur is afzonderlijk bekend dat ze positieve effecten hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderzoekers van de University of Essex hebben onderzocht of er een synergetisch voordeel is bij het adopteren van fysieke activiteiten terwijl je direct wordt blootgesteld aan de natuur (‘groene beweging’). Zij concludeerden dat groen bewegen belangrijke gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu. Het onderzoek staat uitgebreid beschreven in een Engelstalig artikel.

Bron: International Journal of Environmental Health Research, oktober 2005