OVERIG ONDERZOEK

Regelmatig wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen wandelen en gezondheid. Onze ambassadeur Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, doet al decennialang onderzoek naar het effect van bewegen op de gezondheid van mensen. Bewegen in de natuur verdient wat hem betreft zelfs een extra plus. In een filmpje gaat hij in op de waarde van bewegen voor onze gezondheid.

Wandelen goed voor je hart

wandelende jonge vrouw in bosTwee nieuwe studies tonen aan dat regelmatig wandelen een positief effect heeft op het hart, met name bij vrouwen. Deze twee studies zijn afkomstig van de Amerikaanse University at Buffalo (UB), die hiervoor samenwerkte met het Women’s Health Initiative. Uit deze studies beek dat vrouwen die regelmatig wandelen minder kans hebben op een te hoge bloeddruk (hypertensie). Daarnaast kwam ook naar voren dat langdurig zitten of liggen bij vrouwen juist tot een hogere kans op hartproblemen leidt. Eerder onderzoek wees uit dat deze kans bij regelmatig wandelen juist kleiner wordt.

Bron: Wandelmagazine.nu, december 2020

Rapport over de impact van natuur op privé, werk en gezondheid

linde in voorjaarWe wonen, sporten en recreëren graag in het groen, en dat is niet voor niets. Lichaam en geest zijn afgestemd op een leven in de natuur; zo evolueerden wij. Op verzoek van IVN Natuureducatie heeft wetenschapsjournalist Mark Mieras op een rijtje gezet wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over de rol van natuur om gezond, sociaal, productief, vrolijk en vitaal te zijn. Hierbij is gekeken naar groen in je privéleven en op het werk. Dit rapport over de impact van natuur op privé, werk en gezondheid kan je vinden op IVN.nl.

Bron: IVN Natuureducatie, oktober 2020

Gezondheid onder druk

Ieder mens heeft, volgens internationale verdragen, recht op het hoogst haalbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid. In Nederland zijn veel basisvoorzieningen om dit recht te waarborgen. Door ontwikkelingen zoals de steeds ongezondere leefgewoonten van veel mensen, komt de gezondheid van met name kinderen en mensen in meer kwetsbare groepen onder druk te staan. IVN Natuureducatie heeft een aantal zorgwekkende feiten op een rij gezet en schetst tevens het heilzame van de natuur en beweging.

Wandelgedrag van 55-plussers

wandelaar op een brugOnderzoekers concluderen in het Nationale Sportonderzoek dat wandelen, door zijn laagdrempelige karakter, voor ouderen een belangrijke activiteit is om te blijven bewegen. Waar jongere volwassenen (18-64 jaar) vaker wekelijks sporten en minder vaak aan de beweegrichtlijn voldoen, is dit voor 65-79 jarigen juist andersom. Dit kan mede worden verklaard doordat een grote groep ouderen vrij frequent een wandeling maakt. Zij doen dit veelal ongeorganiseerd en alleen of met hun partner. Eén op de tien wandelt (ook) in informele groepjes. Wandelingen duren voor de meeste ouderen niet langer dan 2 uur. Er is slechts een kleine groep die incidenteel lange wandelingen van meer dan 4 uur maakt.
Een overzicht van alle uitkomsten staat in een factsheet.

Bron: Mulier Instituut, medio 2020

 

Studie naar gezondheidsvoordelen van wandelen in de natuur in stressvolle omstandigheden in het echte leven

wandelschoenenOnderzoekers van verschillende universiteiten hebben onderzocht wat de effecten zijn van recreatieve blootstelling aan de natuurlijke omgeving op de stemming en de psychofysiologische reacties op stress. Hun hypothese was:

  • wandelen in de natuur heeft herstellende effecten bovenop de effecten van blootstelling aan natuurtaferelen (naar de natuur kijken op tv) of lichaamsbeweging alleen (lopen op een loopband in een sportschool);
  • deze herstellende effecten zijn groter wanneer deelnemers naar verwachting meer gestrest zijn.

Gezonde universiteitsstudenten werden getest tijdens een examenvrije periode en opnieuw tijdens hun examentijd. De onderzoekers beoordeelden stemming en psychofysiologische reacties voor en na de interventies, en opnieuw na een laboratoriumstressor. Alle interventies hadden herstellende effecten op de cortisolspiegel, maar wandelen in de natuur resulteerde in lagere cortisolspiegels dan natuurkijken tijdens de examenperiode. Wandelen in de natuur verbeterde de gemoedstoestand meer dan alleen kijken naar natuurscènes of lichaamsbeweging. Het onderzoek wordt uitgebreid beschreven in een Engelstalig artikel.

Bron: Environment and Behavior 2020, Vol. 52(3) 248 –27

Investeren in lopen loont

voetafdruk in zandInvesteren in voetgangersvoorzieningen, in lopen, loont, volgens Jos Brouwer, senior beleidsmedewerker bij de afdeling Water en Groen van de provincie Zuid-Holland. In het ‘Walking webinar’ van 23 juni 2020 laat hij zien wat de voordelen zijn van dergelijke investeringen voor onder meer welvaart, welzijn en een gezonde en volhoudbare leefomgeving.

Lees voor meer details (en voor de bronnen van de afbeeldingen) de ‘Beleidsverkenning Lopen – een verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten van lopen en naar loopbeleid nationaal, provinciaal en gemeentelijk’.

Wandelen in coronatijd: onderzoeksresultaten Wandelnet

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de respondenten vaker een rondje loopt vanuit huis dan voor de coronacrisis. De belangrijkste redenen om te gaan wandelen zijn om fit en gezond te worden of te blijven, voor ontspanning en om ‘er even tussenuit’ te gaan. Bijna iedereen geeft aan nog te wandelen, slechts 2% doet dat niet meer. Voornamelijk omdat zij aangeven moeite te hebben om 1,5 meter afstand te houden of ze vinden dat anderen niet voldoende ruimte geven.

infographic wandelmotieven in coronatijd

een van de infographics met resultaten uit het onderzoek

Alle onderzoeksresultaten staan op Wandelnet.nl en in een factsheet.

Wandelen goed voor je geestelijke gezondheid

Uit recent onderzoek van de TU Delft blijkt dat wandelen heel goed is voor je geestelijke gezondheid. Onderzoekers keken voor deze studie naar de effecten van actief reizen (fietsen en wandelen) op de gezondheid van mensen. Hierbij keken ze naar twee zaken: de impact op de BMI (body mass index) en op de geestelijke gesteldheid. Om deze effecten te meten, onderzochten wetenschappers de gegevens van ruim 1.500 deelnemers aan een online social sciences panel.

twee paar wandelschoenen in het grasUit al deze data bleek dat de hoeveelheid actief reizen nauwelijks invloed had op het BMI. Anders gezegd: van meer wandelen val je niet af. Maar, benadrukken de onderzoekers, lichaamsbeweging is altijd goed voor je. Uit andere studies is immers gebleken dat wandelen de kans op hartziektes of kanker verkleint. Op het gebied van geestelijke gezondheid vonden de onderzoekers wél een duidelijk verband: meer wandelen had namelijk een positieve invloed op de geestelijke toestand van de deelnemers. Mensen die meer liepen, gaven namelijk aan zich minder ongelukkig of depressief te voelen. Eerdere wetenschappelijke onderzoeken kwamen al tot dezelfde conclusie.

Bron: Wandelmagazine.nu, maart 2020

Van meer wandelen leef je langer

Volgens onderzoekers van het US National Cancer Institute is er mogelijk een link tussen het aantal stappen dat je per dag zet en de kans op een vroegtijdige dood. Dit schrijft de Britse krant The Guardian. Daarnaast komen de onderzoekers met nog een verassende conclusie: ook bij minder dan 10.000 passen per dag ervaar je al positieve effecten. Deze conclusie is het resultaat van een langlopend onderzoek. Tussen 2003 en 2006 verzamelden de onderzoekers data van 4.800 proefpersonen, die allemaal ouder dan veertig waren.

wandelaar in bosDe onderzoekers waarschuwen echter om niet te hard van stapel te lopen. Het gaat hier immers maar om één studie, waarbij het wandelgedrag van de proefpersonen maar zeven dagen is gemeten. Daarnaast is het bij dit soort studies altijd de vraag wat precies oorzaak en gevolg is. Het kan namelijk ook dat mensen die zich al gezonder voelen daarom ook eerder geneigd zijn om te gaan wandelen.

Toch kunnen we voorzichtig concluderen dat regelmatig wandelen wel degelijk een positieve impact op je gezondheid heeft. Daarvoor hoef je bovendien geen ellelange afstanden af te leggen. Je dagelijkse aantal stappen verhogen van 4.000 naar 8.000 kan immers al een enorm verschil maken

Bronnen: Wandelmagazine.nu en The Guardian, maart 2020

Wandelen zorgt voor sterke spieren

wandelaars in bosWandelen is uitstekend voor lichaam en geest, zo bewijst wetenschappelijk onderzoek keer op keer. Juist een (vaak ondergewaardeerd) potje wandelen is een ideale manier om zowel fysiek als mentaal in vorm te komen en blijven. Wandelen zorgt volgens onderzoek onder andere voor sterke spieren.

Naar de fysiologische effecten van wandelen wordt aan de lopende band onderzoek gedaan. Zo veel zelfs dat onderzoekers van de Britse Norwich Medical School drie jaar terug maar liefst 42 wetenschappelijke wandelstudies uit 14 verschillende landen tegen het licht konden houden. Geregeld wandelen doet wonderen voor je gezondheid, concludeerden de studies stuk voor stuk. Allereerst voor je spieren. Bij elke stap krijgen je benen de nodige kilo’s te verduren, waardoor ze steeds een stukje sterker worden. Hoe meer gewicht, hoe meer de spieren worden getraind. In dat licht zou harlopen eigenlijk efficiënter moeten zijn. Wandelen heeft volgens de wetenschappers echter één voordeel waar geen andere sport aan kan tippen: het veroorzaakt zelden blessures.

Bron: snp.nl, 2019

Minimaal twee uur per week in de natuur maakt je mentaal gezonder

Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. De wetenschap bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Een nieuw onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie laat zien dat ruim de helft van de Nederlanders van plan is vaker de natuur in te gaan voor hun gezondheid.

infographic IVN #2uurnatuur Challenge

Vrijwel alle Nederlanders (94 %) wéten wel dat de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Toch haalt driekwart het niet om twee uur per week in de natuur te zijn. Terwijl 120 minuten juist de kritische norm is zoals blijkt uit een eerdere Britse studie. Uit het nieuwe onderzoek dat IVN heeft laten uitvoeren door Kantar blijkt dat veel van de ondervraagde personen zelf de positieve effecten van de natuur ervaren. De reacties waren onder andere: ‘frisse lucht en buiten zijn geeft me nieuwe energie’, ‘ontspannen en mijn hoofd even leegmaken’ en ‘beweging na de hele dag op een stoel te zitten’ en ‘ik voel me opgewekter’.

Bron: ivn.nl, oktober 2019

Loop naar een betere nachtrust: onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke activiteit en slaap

hangmat aan boomVelen slapen niet goed, vooral mensen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen. Lichamelijke activiteit is bevorderlijk voor het verbeteren van de slaap, maar het bleef onduidelijk of dagelijkse lichamelijke activiteit met een lage impact, zoals wandelen, de slaap van gezonde volwassenen kan beïnvloeden. Amerikaanse onderzoekers onderzochten dit bij 59 mensen. De conclusies: gemiddeld gezien waren de dagelijkse actieve minuten positief voor de slaapkwaliteit, maar niet voor de duur. Vrouwen die meer stappen namen en actiever waren, sliepen beter dan degenen die minder actief waren. Op dagen dat deelnemers actiever waren dan gemiddeld, rapporteerden ze een betere slaapkwaliteit en -duur, bij beide geslachten. Resultaten suggereren dat lichamelijke activiteit met een lage impact positief verband houdt met slaap, meer bij vrouwen dan bij mannen. Het onderzoek toonde ook aan dat lichamelijke activiteit een grotere rol speelt bij het voorspellen van de slaapkwaliteit dan bij de slaapduur.

Bron: Elsevier via ScienceDirect.com, oktober 2019

A Smartphone App for Improving Mental Health through Connecting with Urban Nature

In an increasingly urbanised world where mental health is currently in crisis, interventions to increase human engagement and connection with the natural environment are one of the fastest growing, most widely accessible, and cost-effective ways of improving human wellbeing. This study aimed to provide an evaluation of a smartphone app-based wellbeing intervention.pictogram smartphone

In a randomised controlled trial study design, the app prompted 582 adults, including a subgroup of adults classified by baseline scores on the Recovering Quality of Life scale as having a common mental health problem (n = 148), to notice the good things about urban nature (intervention condition) or built spaces (active control). There were statistically significant and sustained improvements in wellbeing at one-month follow-up. Importantly, in the noticing urban nature condition, compared to a built space control, improvements in quality of life reached statistical significance for all adults and clinical significance for those classified as having a mental health difficulty. This improvement in wellbeing was partly explained by significant increases in nature connectedness and positive affect.

This study provides the first controlled experimental evidence that noticing the good things about urban nature has strong clinical potential as a wellbeing intervention and social prescription.

Bron: International Journal of Environmental Research and Public Health, september 2019

Gelukkige mensen zijn vaker in de natuur

Minstens twee uur per week in de natuur zijn hangt samen met een betere gezondheid en beter welbevinden. Britse onderzoekers vroegen bijna 20.000 landgenoten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden gespendeerd. Dat kon in bossen of parken zijn, aan rivieren of stranden of in landelijk gebied; de eigen tuin telde niet mee. Mensen die minimaal 120 minuten per week in de natuur waren, rapporteerden vaker dat hun gezondheid goed of zeer goed was of dat ze tevreden waren met hun leven op dit moment. Het maakte niet uit of het uitstapje twee uur duurde of was verdeeld over meerdere kortere periodes. Het onderzoek verscheen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Eerdere epidemiologische studies constateerden al dat er onder mensen die in stedelijke gebieden met veel groen wonen, minder aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en astma voorkomen – in ontwikkelde landen althans. Op vragenlijsten geven die mensen ook vaker aan dat ze gezond zijn en zich goed voelen. Echter, in de buurt van groen wonen zegt nog niets over hoeveel tijd omwonenden daar dan doorbrengen. De Britten wilden daarom nagaan wat de relatie is tussen de uren die mensen spenderen in de natuur en hun beleving van gezondheid en geluk.

Bron: NRC.nl, juni 2019
Foto: Lex van Lieshout/ANP – Wandelaars in de Kaapse Bossen in de buurt van Doorn. Niet alleen kerngezonde mensen trekken de natuur in.

Positieve effecten van groen voor ouderen

wandelaars in herfstachtig parkHoe kunnen we ouderen door middel van meer groene ruimte stimuleren tot meer bewegen? Welke effecten heeft bewegen in het groen bij ouderen? Allesoversport.nl publiceerde een artikel over het belang van groen om ouderen in beweging te krijgen.
Het artikel bevat uitkomsten van een aantal relevante studies. Zo blijkt onder meer dat ouderen vaker gaan wandelen als er meer groenvoorzieningen aanwezig zijn en er weinig straatvuil is. Naast het effect van een ‘groenere’ leefomgeving op bewegen, leidt deze ook tot meer zelfredzaamheid en een verbeterd welzijn. Naast effecten op beweeggedrag, leveren stedelijke groene ruimten ook kansen en mogelijkheden op voor sociale interactie. Dit kan helpen om sociaal isolement bij ouderen te verminderen, sociaal kapitaal te genereren en het kan leiden tot meer persoonlijke weerbaarheid en welzijn.
Soortgelijke artikelen van Allesoversport.nl gaan over de effecten van groen op het (beweeg)gedrag van volwassenen en van de jeugd.

Bron: Allesoversport,nl, maart 2019

 

Walking in Relation to Mortality in a Large Prospective Cohort of Older U.S. Adults

Engaging in >150 minutes of moderate-intensity or 75 minutes of vigorous-intensity physical activity weekly is recommended for optimal health. The relationship between walking, the most common activity especially for older adults, and total mortality is not well documented.

In older adults, walking below minimum recommended levels is associated with lower all-cause mortality compared with inactivity. Walking at or above physical activity recommendations is associated with even greater decreased risk. Walking is simple, free, and does not require any training, and thus is an ideal activity for most Americans, especially as they age.

Bron: ScienceDirect /American Journal of Preventive Medicine, januari 2018

Ruimschoots bewezen: natuur is gezond
 
De natuur heeft vele positieve effecten op ons mensen, bijvoorbeeld een betere concentratie, minder ziekte en meer geluk. In een infographic in opdracht van IVN en Jantje Beton is het verband tussen natuur en gezondheid te zien. De infographic is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Invloed van groen buitenshuis versus binnenshuis op resultaten van lichaamsbeweging

mensen met rollator op brugIn dit onderzoek werden psychologische en sociale resultaten van lichaamsbeweging in een groene buitenomgeving vergeleken met een binnenshuis gebouwde omgeving, terwijl de trainingsmodus en -intensiteit strikt werden gecontroleerd. De bevindingen lieten zien dat lichaamsbeweging in een natuurlijke omgeving gerichte aandacht en sociale interacties kan bevorderen, wat een positieve invloed kan hebben op toekomstige trainingsintenties.

Bron: International Journal of Environmental Research and Public Health, maart 2016

Model effecten van sporten en bewegen

Sporten en bewegen is op veel vlakken effectief. Human Capital ModelHet zorgt behalve voor een betere gezondheid ook voor meer zelfvertrouwen en een hoger salaris. Onderzoeker Richard Bailey ontwikkelde op basis van wetenschappelijke literatuur, samen met collega-onderzoekers en Nike, het Human Capital Model waarin in totaal 79 effecten van bewegen worden benoemd.

De effecten van sporten en bewegen worden hierbij ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysieke waarde, emotionele waarde, sociale waarde, persoonlijke waarde, intellectuele waarde en financiële waarde. Deze kernwaarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Effecten en veranderingen binnen de ene kernwaarde hebben invloed op andere kernwaarden. Een Nederlandse bewerking van het model op basis van het onderzoek van Bailey e.a. staat op de website AllesOverSport.nl.

Bron: AllesOverSport.nl, december 2015

Why Walking Helps Us Think

What is it about walking, in particular, that makes it so amenable to thinking and writing? The answer begins with changes to our chemistry. When we go for a walk, the heart pumps faster, circulating more blood and oxygen not just to the muscles but to all the organs—including the brain. Many experiments have shown that after or during exercise, even very mild exertion, people perform better on tests of memory and attention. Walking on a regular basis also promotes new connections between brain cells, staves off the usual withering of brain tissue that comes with age, increases the volume of the hippocampus (a brain region crucial for memory), and elevates levels of molecules that both stimulate the growth of new neurons and transmit messages between them.

The way we move our bodies further changes the nature of our thoughts, and vice versa. Psychologists who specialize in exercise music have quantified what many of us already know: listening to songs with high tempos motivates us to run faster, and the swifter we move, the quicker we prefer our music. Likewise, when drivers hear loud, fast music, they unconsciously step a bit harder on the gas pedal. Walking at our own pace creates an unadulterated feedback loop between the rhythm of our bodies and our mental state that we cannot experience as easily when we’re jogging at the gym, steering a car, biking, or during any other kind of locomotion. When we stroll, the pace of our feet naturally vacillates with our moods and the cadence of our inner speech; at the same time, we can actively change the pace of our thoughts by deliberately walking more briskly or by slowing down.

Bron: The New Yorker, september 2014

13 redenen waarom lopen loont

Het kennisplatform voor de infrastructuur van Nederland, CROW, vindt dat lopen loont. CROW infographic voetgangersbeleidGoed opgezet en doordacht voetgangersbeleid zorgt voor langer verblijf in binnensteden, bevordert het vestigingsklimaat en laat de waarde van vastgoed stijgen. Daarnaast is lopen gezond en draagt lopen bij aan het langer zelfstandig kunnen blijven van ouderen. En tenslotte dragen toegankelijke en comfortabele voetpaden bij aan een aantrekkelijke én veilige leefomgeving. In deze infographic is de voetganger te zien in beleid, ontwerp en beheer.
CROW is een van de partijen die ervoor zorgt dat in Nederland de infrastructuur, de openbare ruimte en het verkeer en vervoer goed geregeld is.

Bron: kennisplatform CROW, mei 2014

Factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’

foto voorkant factsheetIedereen heeft, volgens internationale verdragen, recht op het hoogst haalbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid. In Nederland zijn er veel basisvoorzieningen om dit recht te waarborgen. Door ontwikkelingen, zoals de steeds ongezondere leefgewoonten van veel mensen, komt de gezondheid van met name kinderen en mensen in meer kwetsbare groepen onder druk te staan.

Er kan een verband worden gelegd tussen de afnemende gezondheid en de toenemende verwijdering van mensen tot natuur. De factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’ van IVN, geschreven door Agnes van den Berg, geeft een overzicht van de meest krachtige en recente resultaten van onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid bij volwassenen en kinderen.

Bron: IVN, 2013

De mentale en fysieke gezondheidsresultaten van groene lichaamsbeweging

bankje in bosVan zowel fysieke activiteit als blootstelling aan de natuur is afzonderlijk bekend dat ze positieve effecten hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderzoekers van de University of Essex hebben onderzocht of er een synergetisch voordeel is bij het adopteren van fysieke activiteiten terwijl je direct wordt blootgesteld aan de natuur (‘groene beweging’). Zij concludeerden dat groen bewegen belangrijke gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu. Het onderzoek staat uitgebreid beschreven in een Engelstalig artikel.

Bron: International Journal of Environmental Health Research, oktober 2005