In Oostzaan is afgelopen zomer een rollatorwandelgroep van start gegaan van Gezond Natuur Wandelen. “Voor onze wandelaars is het zo’n belangrijk moment in de week. Ze zijn in beweging, verleggen grenzen én het gaat ze nadrukkelijk ook om de gesprekken onderweg”, merken Inge Timmer, GNW-coördinator, en Rob Wit, bewegingscoach en begeleider van de groep. Op 1 februari besteedde het tv-programma Kruispunt aandacht aan deze rollatorwandelgroep.

wandelaars met televisieploegTen tijde van de televisieopnames mocht er in groepen gewandeld worden, op 1,5m afstand van elkaar en in Oostzaan twee aan twee. “Bij de opnames spraken we met z’n allen af te doen alsof de camera’s er niet waren”, vertelt Rob. “De sfeer was heel ontspannen, zoals iedere week eigenlijk. Ik houd ook altijd van een beetje geinen. Zo kwam er op een gegeven moment een man bij de groep die zichzelf contactarm noemde en door zijn vrouw naar het rollatorwandelen was gegaan. Al snel liep hij niet meer naast zijn vrouw. Zeker te veel mooie vrouwen in de groep, plagen we dan.”

Positieve reacties
Inge en Rob hebben veel positieve reacties gekregen op de uitzending. “Mensen herkennen ons van de uitzending en spreken ons aan op straat of in de winkel. Dan vertellen ze hoe leuk ze de uitzending vonden. Dat is de beste reclame die je kunt krijgen.”

Meerdere wandelgroepen
In Oostzaan zijn naast de rollatorwandelgroep ook andere GNW-wandelgroepen actief die Inge en Rob begeleiden. Met veel deelnemers, mede dankzij de goede klik tussen de twee. “We hebben aan een half woord genoeg en de lijntjes zijn kort”, verklaart Rob de soepele samenwerking. “En dat we allebei vrij ongecompliceerd zijn, maakt ook verschil uit”, vindt Inge. “We kennen geen ‘ja, maar’. Iedereen kan lekker meedoen.”

Het Twiske
De groepen in Oostzaan wandelen altijd in recreatiegebied Het Twiske. Rob en Inge zijn er vaak te vinden, ook naast hun activiteiten voor Gezond Natuur Wandelen. “Ik woon vlakbij en loop zo Het Twiske in”, vertelt Inge. “Het landschap is zo afwisselend: je hebt er water, strand, bossen, weilanden. Mijn favoriete rondje loopt om de Stootersplas. Het kan er daar uitzien als een maandlandschap. Zo mooi!”

Rob en Inge steken veel energie in de wandelgroepen en krijgen er veel sympathie voor terug: “Het enthousiasme van de wandelaars is geweldig om te ervaren.” Wel hopen ze dat er snel weer een wandelvorm komt zodat ze Het Twiske weer in kunnen met Gezond Natuur Wandelen.

rollator-wandelaars uitzending KruispuntTelevisie-uitzending
Benieuwd naar de wandelaflevering van Kruispunt van KRO-NCRV? Je kan de uitzending terugkijken op NPO Start. Bij 14:50 start het item over de rollatorgroep.

Locaties rollatorwandelgroepen
De groep in Oostzaan is niet de enige rollatorwandelgroep van Gezond Natuur Wandelen. Kijk eens in de lijst voor wandellocaties voor mensen met een rollator.