Het lijkt nu echt herfst: nachtvorst en waarschuwingen voor mist in de ochtend. Al is de temperatuur nog een aantal dagen boven normaal geweest, Koning Winter is in aantocht.
Op de Stootersplas zijn de smienten uit het Noorden van Europa teruggekeerd en meerdere wintergasten zoals kramsvogels zijn nu te horen. De roodborsten en winterkoninkjes hebben hun winterterritoria bezet. De plaatsen van ‘onze’ kieviten en spreeuwen’ zijn nu ingenomen door noordelijke soorten, die beter tegen de kou kunnen.

Enkele bomen zijn nog volop groen en andere hebben al grotendeels of gedeeltelijk hun blad verloren. De herfst heeft ook in het Twiske intrede gedaan.

Ook deze keer een hoge opkomst van 35 wandelaars, die onder leiding van Hans en Hedwig mochten genieten van een gevarieerde wandeling. De route ging via het dagkampeerterrein Spitsbergen, de Stuw, Venen en de Polderweg terug naar de kantine.

Tijdens de wandeling hoorden we de geluiden van de (vlaamse) gaai. Hoe raar het misschien klinkt, deze vogel behoort tot de zangvogels, evenals zijn familieleden, de kraai en de ekster. Dit vanwege de bouw van hun strottenhoofd en stembanden. De gaai is de bosbouwer, hij verzamelt nu een wintervoorraad nootjes (eikels beukennootjes ed.). Maar een soortgenoot kijkt dit soms af en pikt van de wintervoorraad en brengt deze naar een andere plaats. Soms worden de nootjes vergeten en groeien uit tot bomen.

Rob Wit