wandelend ouder echtpaarAls onze ruggengraat ergens niet voor is gebouwd, dan is het zitten. Het brein en het lichaam belonen ons als we opstaan en in beweging komen. Hoe zit dat allemaal?

“Vreemd, maar niet eens zo heel lang geleden gold wandelen als een luxe. Daar kwam ik achter toen ik onderzoek deed voor mijn boek De eerste wandelaar. Wandeltoerisme nam een vlucht dankzij de doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk. Tussen 1875 en 1888 schreef deze ‘wandelende dominee’ tientallen verslagen van de voettochten die hij maakte. De prikkelende schrijfstijl van Craandijk bracht voor het eerst grote aantallen wandelaars op de been. Wandelen gold niet langer als luxe tijdverdrijf voor de elite. Het was de tijd waarin een sociale middenklasse ontstond, de eerste sportverenigingen werden opgericht en vrijetijdsbesteding een rol begon te spelen.
Inmiddels staat wandelen bovenaan de lijst met favoriete vormen van vrijetijdsbesteding in Nederland, populairder dan winkelen en uit eten gaan bij elkaar. Dat komt doordat het zo goedkoop en ook laagdrempelig is. Je trekt je schoenen aan, stapt de deur uit en je bent weg. Daar komt bij dat het je gezondheid ten goede komt.”

Lees het volledige artikel van Flip van Doorn op AD.nl. Hierin schrijft hij onder meer waarom wandelen zo gezond is volgens de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.