We gingen met acht wandelaars op stap. Een stukje Singelpark-route in combinatie met enkele panden van het industrieel erfgoed in Leiden.

Aan de Rijnsburgersingel staat de voormalige garage van Van Gend en Loos uit 1897, gebouwd in chaletstijl. Aan de Maresingel lopen we langs de voormalige fabrieken van Clos & Leembruggen, een van de grotere textielbedrijven van Leiden. Op dit moment zijn hier de kantoren van energiebedrijf Nieuwe Energie (voorheen NUON) gehuisvest. Een stukje verder liggen vrolijk gekleurde kussens in het water te dobberen. Een initiatief van de cultuurcoach in Leiderdorp.

Vanaf het Blekerspark hebben we zicht op de fabrieksschoorsteen van wasserij en stomerij De Arend. We passeren de voormalige meelfabriek De Sleutels die nu wordt omgebouwd tot appartementencomplex. We bekijken een deel van de conservenfabrikant Tieleman & Dros en lopen dan verder via de Kaasmarkt naar De Burcht.

De burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland. Het bouwwerk bevindt zich midden in Leiden, op de plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien. Het ronde bouwwerk bevindt zich op een motte, een kunstmatige heuvel.

We lopen verder naar de Koornburg, er is daar een 3D tekening gemaakt op verzoek van het Rijksmuseum van Ooudheden ter gelegenheid van de tentoonstelling Domitianus.
Via de Langebrug, een voormalige gracht die in zijn geheel is overkluisd, lopen we terug naar ons startpunt café Abel..
Het was een leerzame afwisselende wandeling waar we allemaal iets van hebben opgestoken.