Het is een grijze dag als we met 14 wandelaars aan De-Stijl-wandeling beginnen. De natuur is nu in winterse rust en er is ditmaal gekozen voor het thema cultuur. We lopen in de voetsporen van Theo van Doesburg door de binnenstad van Leiden.

We zien dat de witte en zwarte klinkers aan het Kort Galgewater niet zomaar zijn neergelegd maar het logo van het tijdschrift De Stijl uitbeelden. In de Breestraat zijn vanaf het jaar 1917 op diverse locaties tentoonstellingen van de kunstgroep De Sphinx georganiseerd. We staan even stil bij het pand In den Vergulde Turk wat destijds een restaurant was. Het pand Breestraat 52 is een prachtig voorbeeld van het Nieuwe Bouwen waarin de invloeden van De Stijl zichtbaar zijn: functioneel, strak en zakelijk.

De natuur is niet overal in ruste en we zien onderweg de goudgele winterjasmijn in zijn volle pracht.

Na even zoeken vinden we het binnenterreintje van Doezastraat 5, waar we het muurgedicht “LOBELIA I” kunnen lezen. Theo heeft dit geschreven onder het pseudoniem van I.K. Bonset.

Na 2 uur wandelen, waarbij we onderweg nog meer wetenswaardigheden horen van een echte Leidse, gaan we voldaan aan de koffie bij café Abel.