Roodenburgerpoldermolen in LeidenWe vertrekken op woensdag 25 november met 6 wandelaars vanaf het startpunt Roomburg in Leiden. In 2 groepjes van 3 personen voldoen we ook keurig aan de richtlijnen zoals die op dit moment zijn opgesteld.

Onder een strak blauwe hemel genieten we van de frisse temperatuur tijdens onze wandeling door het polderpark Cronesteyn. In een gezellige sfeer wordt er gewandeld en even stil gestaan bij de schapen, die door Sietse “blaat-beesten” werden genoemd.

Een van de deelnemers vroeg zich af of de molen langs het Rijn-Schiekanaal met jaartal 1893 mogelijk een renovatie is van een oudere molen. Na wat speurwerk hebben we kunnen achterhalen dat de Roodenburgerpoldermolen een ronde stenen grondzeiler is en in 1893 is gebouwd nadat de bestaande molen was afgebrand. Die molen was al de herbouw van de oorspronkelijke molen uit 1647. Toen heette hij de Kanaalwegmolen, die de Rodenburger- en Cronesteinsepolder bemaalde. Tot 1952 is de molen in bedrijf geweest. Nu is hij niet meer maalvaardig en gedeeltelijk draaivaardig. Sinds 1980 is hij bewoond en niet toegankelijk voor het publiek.

Het zijn ook deze feitjes die het boeiend maken om te wandelen in de eigen leefomgeving en met elkaar zijn we op ontdekkingsreis.