Op zondag 5 september hebben we een extra activiteit gedaan. We hebben namelijk de Singelparkroute gewandeld. Normaal wandelen we op de derde zondag van de maand vanaf onze vaste locatie.

Het Leidse Singelpark omringt het historisch centrum van de stad. Het park is circa 6 kilometer lang, net zo lang als het aantal deelnemers vandaag. Het ligt vrijwel overal langs het water van de Singels. Eeuwenlang vormde het de stadsgrens, maar nu is het een aaneengesloten park.

Er zijn drie verschillende thema’s te vinden op de website van het Singelpark:

  1. De wandeling “In het groene Singelpark” vertelt je over de meer dan vijftig interessante bloemen, struiken en bomen.
  2. De wandeling “Cultuur en historie”spreekt voor zich.
  3. En tot slot de wandeling “Kunst in het Singelpark” vertelt je over de vijf kunstwerken in het Singelpark.

We zijn begonnen bij de Babbels aan de Boisotkade, dus niet helemaal bij het begin volgens bovenstaande wandelingen. Maar je kunt natuurlijk beginnen waar je wilt. Bij de oudste brug over de vliet stond een zoutkist, met daarop allerlei info over wat er in het water kan leven. Verder staat op dit stuk een boomstronk met wat paddenstoelen en een mooie houttekening erop.

We kwamen daarna al snel in het Plantsoen, waar een volière staat, wat mensen van buiten Leiden vaak verrast. En hoewel ik niet zoveel over de natuur weet, wist ik wel dat er een eilandje in de Singel ligt, vlakbij het verlaten van het Plantsoen. We zijn er ook nog een beetje omheen gelopen, om het wat beter te kunnen zien. Even later stonden we op de hoogste brug, waar je een mooi uitzicht hebt over een hofje. Dat aan de kant van het water, waar de brug is, open is. Ook te zien op de foto van de brug, maar dan onder de brug zelf. Vervolgens kwam het geheel vernieuwde Lakenpark.

Bij de Zijlpoort zijn we even iets gaan drinken, een korte pauze is altijd prettig, zeker omdat deze wandeling langer is dan we normaal doen. Bovendien was het fantastisch weer en het sociale aspect is ook erg belangrijk tijdens deze wandelingen.

Na deze pauze hebben we onze weg vervolgd. We zijn hierbij ook even de katholieke begraafplaats op gelopen, die er deze keer wat armoedig bij lag. Het onkruid (of zijn het stoepplantjes?) was op sommige plaatsen behoorlijk aanwezig, goed voor de bijtjes dus. Via het Blekerspark, naar het Energiepark, langs Molen de Valk en daarna nog door de Tuin van Museum Volkenkunde. Het Rembrandtpark en daarna nog langs diverse gebouwen van de Universiteit. Dat allemaal nog open was, want het kan soms gebeuren dat je een beetje moet omlopen.

Ook de Hortus was nog open, maar die hebben we niet bezocht. Wel zijn we er achterlangs gelopen, iets wat ook een zeer leuk en groen straatje is. Daarna kwamen we bij de Sterrenwacht en waren we weer terug bij ons beginpunt. Iedereen had het een leuke wandeling gevonden en zelf vond ik het ook een gezellige groep.

Silvia