wandelschoenen in winterse bladerenVorig jaar las ik in een streekkrantje een stukje over Gezond Natuur Wandelen in Warmond. Ik heb dit stukje uitgescheurd en bewaard.

Ik wandelde iedere dag met ons hondje, maar nadat dit hondje overleden was, miste ik mijn dagelijkse wandeling. Ik nam me voor om iedere dag toch te blijven wandelen, omdat het heerlijk is om buiten in beweging te zijn. Maar samen met een hond wandelen is anders, want je hebt zo een praatje met een ander die ook een hond uitlaat en dat geeft ook een stukje sociaal contact.
Maar ik ging ook merken hoe heerlijk het kan zijn om ook alleen te wandelen en zo je hoofd leeg te maken en te relaxen. Dit werd een nieuw ervaring voor mij en ik geniet hier nog iedere dag van. Ook al mis ik onze hondjes nog iedere dag.

Naast wandelen ben ik iemand die graag beweegt en buiten in de natuur is. Op mijn fiets er op uit en de natuur van dichtbij ervaren vind ik het allerfijnst. Verder ben ik iemand die sociaal is, in de zorg werkt en dus heel graag met mensen omgaat en de verbinding zoek tussen mensen.

Ik woon al een aantal jaren in Warmond, kwam vanaf mijn geboorte in Warmond omdat mijn ouders hier vandaan komen en we altijd naar opa en oma op bezoek gingen, dus de binding met Warmond was er wel. Ik heb een aantal jaren pilates gedaan in Warmond, voor de sport maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Maar omdat ik slechthorend ben, had ik het er goed naar mijn zin, maar kon met de conversatie onderling steeds minder meedoen omdat mijn gehoor verder achteruit ging. Door Corona is het even gestopt en tot op heden ben ik het niet meer gaan doen in groepsverband. Ik ben meer gaan wandelen en thuis met Nederland in Beweging en zelf oefeningen gaan doen.

Over 3 jaar ga ik met pensioen, waar ik nog helemaal niet aan moet denken, want ook mijn werk is mijn hobby en doe ik met heel veel plezier. Het omgaan met allerlei verschillende mensen vind ik geweldig. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Respect, openheid, luisteren, praten met elkaar, steun vinden bij elkaar en er voor elkaar zijn in simpele dingen vind ik heel belangrijk.
Toen kwam de gedachte hoe ga ik mijn sociale netwerk binnen Warmond vergroten. Zodat ik ook dichterbij huis wat mensen leer kennen. Ook omdat ik slechthorend ben, is het voor mij moeilijker geworden om bij een vereniging aan te sluiten, omdat het te druk is met vaak veel mensen. In de natuur is het stil en dit was voor mij de ideale plek om toch weer nieuwe mensen te kunnen ontmoeten. Bovendien is het laagdrempelig, vrijblijvend en zijn er geen kosten aan verbonden. Zodat het voor meer mensen mogelijk is.

Toen kwam ik bij het bewaarde krantenbericht over Gezond Natuur Wandelen en ben ik op een woensdag in oktober naar het verzamelpunt bij Koudenhoorn gegaan. Daar stonden Henk en Godelieve, de wandelbegeleiders te wachten en de eerste wandeling was alleen met hun. Dit was direct een hele positieve ervaring. De 2e wandeling was samen met Henk. We hadden een hele bijzondere wandeling met fijne gesprekken.

Ik vertelde aan een medebewoonster over GNW en vroeg of het ook wat voor haar zou zijn en zin had om mee te gaan. Dat werd ook voor haar een positieve ervaring en zo werd ons enthousiasme een stimulans voor onze medebewoonsters van het senioren appartementengebouw, waar wij wonen, om ook mee te gaan op de woensdagmiddag.
Om kwart voor 2 verzamelen we beneden in de hal en buiten halen we de anderen op. Zo werd ons groepje steeds groter en als we terug keren, wordt er al weer uitgekeken naar de volgende week.
De sfeer tijdens het wandelen is heel goed, iedereen staat open voor elkaar, iedereen draagt zorg voor elkaar, er wordt gewisseld met wie je loopt en praat en zo zijn we een mooie groep geworden, ook met de wandelaars die er al waren en die er hoop ik nog bij zullen komen. Zo ontmoeten we steeds meer nieuwe mensen, blijven we bewegen en dat in onze prachtige omgeving in het mooie Warmond. Wat zijn we rijk, dat we hier mogen wonen met deze mooie natuur nog geen 5 minuten van huis. Door samen te wandelen, stimuleren we elkaar, gaan we soms over een moeilijke drempel om het toch gewoon te gaan doen, met of zonder hulpmiddelen. Hoe geweldig is dit.

Omdat we nog maar 2 jaar in ons senioren appartementengebouw wonen met elkaar, was dit ook een manier om met elkaar in contact te komen en dat is gelukt. Zo leuk om te zien hoe er verbinding ontstaat tussen mensen en dat er nu ook naast het wandelen meer contact is onderling. Er zijn nu ook al een paar bewoners gaan zwemmen met elkaar en er is een bewoners-groepsapp aangemaakt, zodat ook op die manier uitgenodigd kan worden om iets met elkaar te ondernemen.
Wat begonnen is met Gezond Natuur Wandelen is voor ons de start geweest van samen wonen, naar ook samen er op uit gaan. Er wordt ook veel gelachen, gepraat en vooral genoten van met elkaar zijn.

Een enthousiaste wandelaarster