10.000 stappen per dag. Die zou je nodig hebben om gezond bezig te zijn, zo hoor je regelmatig. Waar komt deze richtlijn vandaan? En zijn zoveel stappen per dag echt nodig of ben je met minder ook al goed bezig?

twee wandelaarsZijn 10.000 stappen nodig?
Het is natuurlijk goed als je 10.000 stappen per dag zet, maar de Gezondheidsraad houdt in de beweegrichtlijnen niet vast aan een bepaald aantal. De raad adviseert volwassenen minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. We spreken van matig intensief bewegen als de hartslag verhoogt en ademhaling versnelt, bijvoorbeeld als je flink doorwandelt. Ook schrijven de beweegrichtlijnen voor om twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen te doen.
Zowel de Nederlandse richtlijnen als de internationale beweegrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben bewust geen minimaal aantal stappen per dag. De gedachte is dat je ook op andere manieren aan voldoende beweging kunt komen, bijvoorbeeld door te fietsen.

Kernboodschap
De kernboodschap van de beweegrichtlijnen is: bewegen is goed, méér bewegen is beter. En verder: breng beweging in je dag. Zorg ervoor dat je gedurende de dag regelmatig beweegt. Met 10.000 stappen per dag ben je zeker gezond bezig. Maar houd je bij voorkeur vast aan de adviezen in de beweegrichtlijnen waarin geen specifiek aantal stappen staat. Bewegen kan op voldoende andere manieren dan lopen, zoals fietsen en zwemmen.

Tekst: Noor Willemsen en Maureen Ros, Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Kijk voor het volledige artikel op AllesOverSport.nl