(bron: NRIT Media)

Nederlanders worden gelukkig van wandelen
Nederlanders wandelen relatief veel. Een kwart van de Nederlanders geeft ook aan het gelukkigst te zijn als ze wandelen. Wandelen wordt het meest geassocieerd met ontspanning. Dat blijkt uit onderzoek van GORE-TEX in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland.

20150704_210230De laatste tijd wordt geluksgevoel tijdens vrijetijdsbesteding in toenemende mate onderzocht. Zo onderzocht CELTH in samenwerking met de ANWB geluksmomenten tijdens een dagje uit.

Wandelen zorgt voor geluk
Bijna alle Nederlanders (84%) wandelt en meer dan een op de vier Nederlanders (26%) geeft ook aan het gelukkigst te zijn wanneer men aan het wandelen is. Nóg meer dan door (intensief) te sporten in het algemeen (10%). Een meerderheid (62%) associeert wandelen vooral met ontspanning en daarna geluk (24%). Na gezelschap van familie en vrienden, is wandelen de meest genoemde manier om te ontspannen.

Nederlanders koploper wandelen
84% van de Nederlanders tussen 20 en 59 jaar wandelt. We zijn hiermee koploper in de onderzochte Europese landen. We worden op de voet gevolgd door de Spanjaarden (76%) maar ook door de Engelsen (75%) en Italianen (59%).

Wandelen zorgt voor balans
De belangrijkste redenen voor de Nederlandse wandelaar om te gaan wandelen zijn:
ontspanning (48%)
genieten van de natuur (24%)
gezondheid (18%)
het bijpraten met familie en vrienden (9%).
Slecht weer en slechte schoenen
Het is verreweg het weer (71%) dat het wandelen voor Nederlanders in verhouding tot andere landen tot een minder prettige activiteit kan maken, gevolgd door slecht schoeisel (en hierdoor te natte voeten, te warme of zweetvoeten). Dat is voor 20% een reden voor minder plezier bij het wandelen. Voor de Spanjaarden is slecht schoeisel juist weer de belangrijkste domper (58% geeft dit aan).

Over het onderzoek
Het onderzoek is in april 2015 uitgevoerd door onderzoeksbureau Research Now in opdracht van GORE-TEX®. Het onderzoek is online uitgevoerd in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland onder ruim 7.000 respondenten (waarvan 1.000 in Nederland). Het onderzoek is representatief voor Nederlanders tussen 20 en 59 jaar oud.