De weersverwachting was niet bepaald uitnodigend: buiig karakter, vrij veel wind en een temperatuur rond 6-7 °C, echt herfstachtig. Toch gingen we met 22 wandelaars rond 10:00 uur van start.

Hedwig en ondergetekende hadden vandaag de leiding. De route voerde ons deze keer richting Wilde Land, over het fietspad langs de ringvaart, richting Molen, door het Geldeveen naar de Vennen. Via de Stuw en het deelgebied Spitsberen terug naar de kantine van de tennisclub.

Onderweg werden we getrakteerd op een regenbui en een laagstaand zonnetje, die een deel van de regenboog op de donkere wolken projecteerde. Een regenboog ontstaat door breking van het licht en weerkaatsing op de regendruppels, waardoor dit licht zichtbaar wordt in de kleuren, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Soms zie je door dubbele breking een tweede regenboog, die in kleur een tegenovergestelde volgorde heeft.
Aan de onderzijde van de regenboog staat een pot goud en ieder die deze vindt, mag de inhoud houden.

Op de Stuw staan we even stil. Deze ligt in het veenstroompje dat de naam aan ons gebied gegeven heeft, het Twiske. De stuw zorgt ervoor dat het water aan de noordzijde voor het grootste deel gevormd door de Stootersplas, ongeveer 1m. hoger ligt dan de veenweiden in de Vennen.
Geheel automatisch en met behulp van zonnecellen wordt de waterstand geregeld en wordt voorkomen dat het veenweidegebied verdroogt en dus verder inklinkt (door langzame verbranding van het veen de bodem zakt). De molen zorgt er op windkracht voor dat het overtollige water uitgemalen wordt.
Bij ernstige regenval en windstilte kan een elektrische pomp voor ondersteuning zorgen.

Henk