foto: Karin van Hoof

Waarom ondersteunt de provincie Noord-Holland Gezond Natuur Wandelen? En wat doet de provincie voor groen en gezondheid? Karin van Hoof, beleidsadviseur Groen en aanjager van ‘Groen Kapitaal’ bij de provincie, vertelt daarover.

Wat doet u voor groen en gezondheid?
De provincie is verantwoordelijk voor de natuurgebieden in Noord-Holland, samen met diverse natuurbeheerders, zoals Landschap Noord-Holland. We willen mensen bewust maken van de waarde van natuur. Zelf draag ik vooral uit hoe belangrijk groen is voor onze gezondheid. Groen zorgt letterlijk en figuurlijk voor een “frisse neus”.

Wat biedt de provincie?
Wij willen zo veel mogelijk mensen betrekken bij groen en de gezonde werking ervan. Dat doen wij op verschillende manieren. Zo stimuleren we mensen om vrijwilligerswerk in de natuur te doen en hun eigen tuin of buurt te vergroenen. Het mooiste is als dit leidt tot meer natuur, op plekken waar je het niet verwacht. Ook zorgen we voor een goede bewegwijzering van fiets- en wandelnetwerken, zodat iedereen eenvoudig van de natuur kan genieten. Vanuit mijn werk voor ‘Groen Kapitaal’ doe ik er nog een schepje bovenop om – innovatieve – initiatieven die groen en gezond verbinden te stimuleren.

Groen Kapitaal, wat is dat?
Groen Kapitaal is hét netwerkplatform van de provincie Noord-Holland voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren.  Het staat voor innovatieve oplossingen, die natuur combineren met economie, landbouw, infrastructuur en leefomgeving.  Op het online platform kunnen burgers, boeren, overheden en (natuur)organisaties kennisdelen, elkaar inspireren en stimuleren. Het platform is pas net gestart en groeit snel! Stichting Gezond Natuur Wandelen stond er als één van de eersten op. Kijk voor alle initiatieven op: www.platform.groenkapitaal.nl

Waarom werkt u samen met Gezond Natuur Wandelen?
Vanuit Groen Kapitaal werken we samen met allerlei partijen die de meerwaarde van groen op een slimme manier benutten. Gezond Natuur Wandelen is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van. Via Gezond Natuur Wandelen worden mensen op een laagdrempelige manier in contact gebracht met de gezonde werking van groen. Ook mensen die niet uit zichzelf naar het groen in de buurt of een natuurgebied gaan. Een leuk extraatje van Gezond Natuur Wandelen vind ik de “natuurmomenten”, een kort informatief praatje over de natuur onderweg.

Wat wenst u voor GNW in de provincie?
Vanuit de provincie hebben we geholpen om van Gezond Natuur Wandelen een succes te maken. In redelijk korte tijd is het aantal natuurwandelingen van enkele gemeenten gestegen naar de helft van de gemeenten in Noord-Holland. Daar mogen we trots op zijn. We hopen nu dat dit succes helpt om de rest van de gemeenten ook over de streep te trekken. En natuurlijk hopen we op vele enthousiaste vrijwilligers, want zonder dat gaat het niet!

Twitter:

LinkedIn:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6448875300720902144