We treffen het met het weer op deze eerste wandeling in november. Het is een prachtige herfstdag met af en toe een beetje zon. Ons gezelschap verzamelt op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan Tjaarda’s Laan. Met 12 man (en vrouw) en 4 honden gaan we achter Mies aan het bos in.

Mies woont in een prachtig oud boerderijtje, midden in het Oranjewoud. Ze werkt voor IVN en wandelt elke dag rond de 10 km in de omgeving en is dus goed op de hoogte van de stand van zaken in het bos. Vandaag is ook Annemarie Elout mee als begeleider; zij is een echte paddenstoelen-expert.

Vandaag ligt de focus dus op paddenstoelen en zwammen. We gaan met een prettig tempo door het afwisselende bos. Het landgoed Oranjewoud was vroeger een koninklijk landgoed en dat zie je nu nog goed terug. Lange lanen met statige eiken en beuken worden afgewisseld met weilandjes en ruigere bospercelen. We speuren allemaal de grond af naar interessante paddenstoelen. Mies wijst ons op enkele bijzondere exemplaren en licht toe samen met Annemarie.

Er zijn er bijna te veel om op te noemen, we zien zoveel moois: aardappelbovisten, vliegenzwammen, verscheidene boleten en ammonieten en een dode, staande boom vol met prachtige tonderzwammen. Bewonderend staan we rond een feloranje kleverige koraalzwam, die de meesten van ons nog nooit eerder hadden gezien.

Na de wandeling sluiten we af bij Mies thuis met een kopje koffie en een lekker stukje kruidkoek. Wat een heerlijke ochtend!

Gezond Natuur Wandelen in Oranjewoud: op zondagen in de even weken om 11.00 uur verzamelen op parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Tjaarda’s Laan.