De meeste wandelgroepen van Gezond Natuur Wandelen lopen weer sinds de Coronastop van dit voorjaar. Natuurlijk volgens de richtlijnen van het RIVM, het Rijk en de lokale overheden. In de zomer liep een aantal groepen op proef. “Vooral de blijdschap om weer met elkaar erop uit te trekken overheerste”, reageerde een coördinator. De pilot was een groot succes waardoor nu meer groepen kunnen en willen wandelen.

GNW-wandelaars in heidegebied Hilversum

Foto: Rob Le Febre

Richtlijnen en tips
Op basis van de ervaringen tijdens de proefperiode heeft de organisatie richtlijnen en tips geformuleerd voor het wandelen in groepen. Naast de overheidsrichtlijnen zoals 1,5m afstand houden, is een advies om in kleine groepen te lopen en een rustige route te zoeken en/of op brede paden te lopen. En om bijvoorbeeld voor een natuurmoment te kiezen over wat grotere onderwerpen die iedereen vanaf een afstand kan zien of horen.

Wandelen op maat
Gemeentelijke richtlijnen verschillen en ook wandelgroepen verschillen van elkaar. Daardoor lopen veel groepen ‘op maat’. Zo zijn in Zoetermeer de wandelaars verdeeld over twee groepen: “Om min of meer tegelijkertijd in kleine groepen te kunnen lopen, vertrekken we tien minuten na elkaar.” In gemeente Hoeksche Waard moeten deelnemers zich vooraf aanmelden om deelnemerslijsten bij te kunnen houden: “Die lijsten zijn voorlopig verplicht gesteld voor groepsactiviteiten in Hoeksche Waard om contactonderzoek te kunnen doen bij een eventuele besmetting.”

Meer informatie
Nog niet alle wandelgroepen zijn weer actief. Kijk voor het actuele overzicht op de pagina ‘Wandelingen op een rij‘. Wil je meer informatie over locaties of de nieuwe wandelvorm? Mail dan naar Monique Bos via moniqueb@gezondnatuurwandelen.nl. Kijk ook eens op de pagina gezondnatuurwandelen.nl/coronavirus met informatie over wat je in deze periode kunt doen rond bewegen, natuur, sociale contacten en voeding.