Vandaag hadden 32 wandelaars zich verzameld op deze gure, winderige herfstdag, waarbij de weergoden ons goed gezind waren en het droog bleef. We liepen een mooie route langs de Ringvaart, door het bos van het Smaal, waar we nu volop van herfstkleuren genoten en we met onze voeten knisperend over de vele gevallen bladeren liepen.

Bij het Baaiegatstrand zagen en hoorden we de smienten, ook wel fluiteenden genoemd, die heel graag overwinteren op de Stootersplas. Verwacht wordt dat er 10.000 tot 15.000 smienten gaan overwinteren. De aalscholvers waren er ook, die eten veel vis en scheiden bijna puur zoutzuur uit. Op de terugweg door het Smaal hoorden we weer (Vlaamse) gaaien, te herkennen aan hun harde geschreeuw. Door het hek van het Roemersveld om daarna weer gezellig in de warmte van de kantine van de tennisclub onder het genot van koffie/ thee/ chocomel nog even na te praten.

Natuurweetje over smienten
De duizenden smienten of fluiteenden die we hoorden op de Sttoterplas zijn teruggekeerd uit het Hoge Noorden. Elk jaar komen er rond de 15.000 smienten naar onze streek om te overwinteren, om in de vroege ochtend en avond gras te eten in de omliggende weiden. Ze rusten op het water van de plas. Hun uitwerpselen stinken nogal, wat de boeren niet fijn vinden.
Aan het eind van de zeventiger jaren, waren er rond de 30.000 smienten, maar de eenden komen nu ook op andere plaatsen in onze streek voor. En er zijn “smienten-reservaten” aangelegd, voorzien van gras dat de eenden lekker vinden.

Rob was ziek, geveld door de griep, daarom maakte Inge dit keer het verslag.