In Assen coördineert buurtsportwerker Rachel Admiraal van Vaart Welzijn de wandelgroepen van Gezond Natuur Wandelen. “We verwijzen mensen vaak naar de wandelgroepen omdat ze mensen helpen om positiever en gezonder in het leven te staan.”

wandelaars in bos in AssenHet oorspronkelijke plan was om in Assen één wandelgroep op te richten. Dat liep anders. “We kregen maar liefst zestig aanmeldingen van vrijwilligers die wandelingen wilden begeleiden”, vertelt Rachel opgetogen. “Zij zeiden toen: ‘We zijn met zoveel vrijwilligers, waarom richten we niet meer wandelgroepen op?’. Zo startten we in september vorig jaar met zo’n dertig begeleiders niet op één, maar op drie locaties met Gezond Natuur Wandelen. In Assen Oost, het Asserbos en Pittelo.”

Verwijsfunctie
De samenwerking tussen de stichting Gezond Natuur Wandelen en Vaart Welzijn is een sociale keuze. “Wij zijn benaderd vooral vanwege de sociale kant van de wandelingen en onze verwijsfunctie. Doordat wij bij de wandelgroepen zijn betrokken, bereik je ook mensen die zelf de stap niet zouden zetten richting Gezond Natuur Wandelen.”

Gezondheidswelzijn
Vaart Welzijn werkt vanuit het principe van positieve gezondheid. “Bij een eerste gesprek kijken we wat iemands ‘gezondheidswelzijn’ kan beïnvloeden. Dat gaat over meer dan lichamelijke gezondheid. We informeren bijvoorbeeld ook naar iemands netwerk en activiteiten. Dit levert een plaatje op waaraan je kunt zien op welke deelgebieden iemand zich meer zou kunnen ontwikkelen. Vaak een ontdekking voor mensen, omdat ze zien dat ze ook op andere vlakken kunnen werken aan hun gezondheidswelzijn.”

Zelf in beweging
De insteek van Vaart Welzijn is dat mensen zelf in beweging komen. “We willen ze laten ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken en zorgen dat ze de regie terugkrijgen over hun leven. Wandelen met Gezond Natuur Wandelen past daar prachtig bij. Helaas heeft Corona alles stil gelegd, maar zodra het kan, gaan we de boel weer oppakken”, vertelt Rachel bevlogen. “We houden de moed erin en gaan straks weer flink promoten.”

Meer informatie
Benieuwd waar je kunt wandelen met Gezond Natuur Wandelen? Kijk in de lijst of op de kaart. Meer informatie over Vaart Welzijn vind je op hun website.