jongedame loopt in AmsterdamUit diverse onderzoeken blijkt een wandeling in de natuur beter te zijn voor de geestelijke gezondheid dan een wandeling in de stad. De lichamelijke voordelen zijn vrijwel gelijk.

In een studie uit 2020 van de Universiteit van Virginia vergeleken onderzoekers wandelen in de natuur, lopen op een loopband in een sportschool en kijken naar een natuurvideo. Ze ontdekten dat er geen significant verschil was in de gemiddelde hartslag tussen de loopgroepen, wat suggereert dat er gelijke cardiovasculaire voordelen zijn. In wezen is een wandeling een wandeling en je lichaam kent het verschil niet tussen beton, gras en een lopende band. De enige uitzondering zou kunnen zijn dat steden meestal vlak zijn, terwijl een plattelandswandeling gepaard kan gaan met meer uitdagend terrein, wat leidt tot een toename van cardiovasculaire groei en spiergroei.

Aangezien elke vorm van beweging fysieke voordelen met zich meebrengt, hebben de meeste wandelingen ook mentale voordelen. Volgens een studie uit 2019, gepubliceerd in Environmental Research and Public Health, heeft een wandeling van 50 minuten op elke locatie een direct positief effect op de geestelijke gezondheid. Uit de eerder genoemde studie uit 2020 bleek ook dat alle soorten van wandelen de kracht hadden om de cortisolspiegel aanzienlijk te verlagen.

Hoewel uit beide onderzoeken bleek dat wandelen onze geestelijke gezondheid ondersteunt, had wandelen in de natuur meer impact: uit het onderzoek van 2019 bleek dat een wandeling van 50 minuten in een bos de acute geestelijke gezondheidsvoordelen van wandelen versterkt, zelfs wanneer deelnemers 20 minuten moesten rijden van en naar de groene locatie. In het rapport van 2020 staat ook dat wanneer mensen meer stress hebben, wandelen in de natuur leidt tot de grootste daling van de cortisolspiegel.

Onderzoekers van het Stockholm Environment Institute vergeleken in 2019 wandelen in stedelijk groen, stedelijke rust en stedelijke drukke omgevingen (in wezen een stadspark, een woonwijk in een stad en een hoofdstraat in een stad). Ze ontdekten dat, hoewel deelnemers meer ontspannen waren in de groene gebieden en de rustige straten dan in de drukke gebieden, er niet veel verschil was tussen de twee. Het blijkt dus dat je de vruchten kunt plukken door gewoon in een rustig buurtblok te lopen om te ontspannen als je een groen bos niet kunt bereiken.

Deze onderzoeken stonden in een artikel in de Stylist