wandelaars in groepjes onderwegKort na de nieuwste coronamaatregel om in groepjes van maximaal vier personen te wandelen, heb ik mijn Zoetermeerse wandelgroep van de dinsdag daarop voorbereid. De twee groepen van tien deelnemers zullen nu over vijf groepen van vier verdeeld worden. Sommige wandelaars zullen een routebeschrijving meekrijgen. Daar was eerst niet iedereen blij mee, want alle wandelaars lopen graag te praten en rond te kijken en kijken liever niet op een vel papier. Wat overheerste, was blijheid dat de wandelingen doorgaan nu zoveel andere dingen niet meer kunnen.

We hebben genoeg begeleiders voor alle groepjes. Vooraf kwam op tv een bericht van vrijwilligerswerk via ‘Zoetermeer voor elkaar’ en dezelfde avond meldt zich nog spontaan een nieuwe begeleidster aan. Een begeleider van de andere Zoetermeerse wandelgroep wil ook op dinsdagochtend meelopen. Verder hebben we er een nieuwe wandelaarster bij, die op de dag van de wandeling aanbiedt om de route te lezen.

Iedereen kan mee. Ook een ‘nieuwe’ heer die zomaar aan komt lopen. Eigenlijk dankzij een afmelding van een dame die voor de zekerheid toch even in quarantaine gaat. Zo hebben we weer precies twintig mensen.
De verdeling in groepjes ging soepel: zodra er drie wandelaars waren, gingen ze met een begeleider en routebeschrijving op stap. Met een paar minuten ertussen, zodat iedereen onderweg toch even stil kan staan, zonder dat de volgende groep moet wachten.

We lopen een route langs bomen in de gele herfstkleur naar het Van Tuylpark. Daar staan ook rood verkleurende bomen. In het park schijnt het zonnetje nog even en dat maakt de herfstkleuren nog mooier. We lopen langs de vijver en in het grasveld staan diverse soorten paddenstoelen. Doordat de route voor een deel dezelfde weg terug is, komen we met het laatste groepje nog de eerste 2 groepen tegen. Leuk, maar alleen zwaaien. Wel jammer dat we sommige mensen nu minder spreken omdat we niet met elkaar kunnen lopen. Maar met een klein groepje heb je ook de vrijheid om ruim de tijd te nemen tijdens de wandeling. 1 groep had koffie mee voor onderweg, terwijl een andere groep de paddenstoelen fotografeerde.

Zo heeft ieder groepje een leuke wandeling en hebben we geboft met het zonnetje.

Informatie over wandelingen in Zoetermeer: Corrie Kramer zoetermeer@gezondnatuurwandelen.nl