Maar liefst 78 procent van de deelnemers aan de #2uurnatuur Challenge zegt een positief effect op de gezondheid te ervaren. Zij voelen zich meer ontspannen (64%) en vrolijker (52%). Dat blijkt uit de evaluatie van de #2uurnatuur Challenge van IVN Natuureducatie, die plaatsvond in de maand oktober en waaraan ruim 15.000 Nederlanders deelnamen.

vliegenzwamDe #2uurnatuur Challenge werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Het doel is om mensen iedere week minstens twee uur op pad te laten gaan in de natuur. Uit allerlei onderzoek blijkt namelijk dat de natuur gelukkig en gezond maakt. Tenminste twee uur per week in de natuur zorgt al voor deze positieve effecten.

Dat merkten de deelnemers aan de Challenge in oktober ook weer. Ruim de helft geeft aan door de campagne meer de natuur in te zijn gegaan. Een derde van de deelnemers ging voorafgaand aan de Challenge al meer dan twee uur per week naar buiten.

Paddenstoelen
Populair waren de Challenges waarbij onder andere natuurraadsels moesten worden opgelost en paddenstoelen moesten worden herkend. Ook de vogelzoekkaart trok mensen naar buiten. ‘Vogels kijken en bewust op zoek gaan naar het ijsvogeltje hield mij de hele dag buiten,’ aldus een deelnemer.

Natuur en werk
Dit jaar hadden deelnemers ook de mogelijkheid om extra uitdagingen te ontvangen voor meer natuur tijdens het werk. Zeker nu we meer thuiswerken brengen veel mensen meer tijd achter een scherm door. De werkchallenges waren hard nodig. Zo bleek uit een poll dat ruim dertig procent van de deelnemers nooit een lunchwandeling maakt. Ook heeft twintig procent vanaf de werkplek geen uitzicht heeft op groen, terwijl beide bewezen positief bijdragen aan ontspanning en productiviteit. Vooral een groene afternoonbreak was een uitdaging die ruim de helft van de deelnemers in de toekomst wil blijven gebruiken.

Bekijk alle resultaten op de website van IVN Natuureducatie.