Gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen, hebben minder cognitieve klachten en minder kans op dementie dan gepensioneerden die dat niet doen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek waaraan ook teams van de VU Brussel en de KU Leuven deelnamen. De resultaten van dit onderzoek werden recent gepubliceerd in PlosOne.

De onderzoekers volgden 1001 gepensioneerde Zweedse werknemers op over een periode van vijf jaar. De deelnemers konden in drie groepen verdeeld worden: gepensioneerden die continue vrijwilligerswerk uitvoerden (250 individuen), gepensioneerden die sporadisch vrijwilligerswerk uitvoerden (220 individuen), en gepensioneerden die nooit vrijwilligerswerk uitvoerden (531 individuen). De cognitieve gezondheid van deze gepensioneerde werknemers werd meermaals in kaart gebracht met behulp van vragenlijsten, doktersdiagnoses, en medicatiegebruik.

Gepensioneerde werknemers die continue vrijwilligerswerk uitvoerden (dit betreft minstens 1 uur vrijwilligerswerk per week) rapporteren minder cognitieve problemen, zoals concentratieproblemen, moeilijkheden om helder na te denken, of moeilijkheden om herinneringen op te roepen, in vergelijking met gepensioneerde werknemers die sporadisch of geen vrijwilligerswerk uitvoeren. Bovendien vonden de onderzoekers dat gepensioneerde werknemers die continue vrijwilligerswerk uitvoerden opmerkelijk minder kans hebben om gediagnosticeerd te worden met dementie en anti-dementie medicatie voor geschreven te krijgen in vergelijking met gepensioneerde werknemers die sporadisch of geen vrijwilligerswerk uitvoeren.

Het vertragen of uitstellen van een dementie diagnose met een paar jaar heeft niet enkel enorme voordelen voor de gezondheidszorg en sociale zorg, maar heeft eveneens een enorme impact op het psychisch welzijn van de patiënten en hun geliefden. Gezien de positieve gevolgen van vrijwilligerswerk voor de cognitieve gezondheid van gepensioneerde werknemers, raden de onderzoekers gepensioneerde werknemers dan ook aan om vrijwilligerswerk op te nemen en er tenminste 1 uur per week actief mee bezig te zijn.

bron: http://www.vub.ac.be/pers/persberichten/2017/03/30/vrijwilligerswerk-verkleint-kans-op-dementie

verschenen op : 07/05/2017