wandelaars in WarmondSinds januari ben ik met pensioen. Omdat ik nog vol energie en enthousiasme ben, ging ik uitkijken naar zinvol vrijwilligerswerk. Zinvol is voor mij iets met mensen doen, bij voorkeur actief buiten zijn, en met een organisatorische verantwoordelijkheid. Mijn oog viel op een oproep voor wandelbegeleiders bij een nog op te zetten groep van Gezond Natuur Wandelen in Warmond. Helemaal op mijn lijf geschreven.

Wij zijn een half jaar geleden begonnen en zijn nu met zo’n 10 wandelaars per week. In het begin was het even zoeken naar een vorm die voor iedereen werkt. We wandelen een uur per week op een vast tijdstip. Mensen hoeven zich niet aan of af te melden. Ze komen als ze zin hebben. Er is altijd een wandelbegeleider aanwezig. We wandelen op het prachtige eiland Koudenhoorn, ongeveer een uur en telkens een andere route. Vanwege de wisseling van de seizoenen maar ook het weer voelt elke wandeling weer anders.We volgen het tempo van de langzaamste loper, zodat niemand achterblijft. Mensen die wat sneller willen lopen wachten regelmatig, zodat we weer samen zijn.

Deze wandelingen zijn bedoeld voor mensen die meer willen bewegen, er even uit willen (zeker tijdens corona een belangrijke behoefte), en die het leuk vinden om andere mensen te ontmoeten. Vooral ouderen lopen met ons mee, maar regelmatig ook jongeren die dit initiatief geweldig vinden en genieten van ons aanbod zonder verplichtingen. Er is een vaste kern ontstaan van mensen die regelmatig meewandelen. Die band geeft een sfeer van saamhorigheid en gezelligheid. Sommige mensen kijken echt uit naar onze wandelingen op de woensdagmiddag. Ik ook. Het geeft me veel voldoening om gastheer te mogen zijn voor deze enthousiaste mensen.

Het is ook fijn om te merken dat Gezond Natuur Wandelen ons als wandelbegeleiders goed ondersteunt. Met informatie, scholing, en een luisterend oor voor zaken die spelen en onze aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met mensen die bepaalde verwachtingen hebben waaraan we niet kunnen voldoen. Het lukt helaas niet altijd om het iedereen naar de zin te maken.

Wij hebben inmiddels twee scholingsdagen gehad: natuurmomenten en wandelbegeleider. Die eerste dag was gericht op manieren waarop je de natuurbeleving van de deelnemers kunt vergoten. Hoe je op een speelse manier de aandacht op planten en dieren kunt vestigen. Ik ben meer op het sociale dan op het natuuraspect gericht. Het is dan ook fijn dat er in onze groep een man is die veel weet van de natuur, ons op interessante verschijnselen wijst en daar boeiend over kan vertellen. De tweede dag ging over het letten op de manier van bewegen van de deelnemers. We kregen handige tips voor het bevorderen van een goede sfeer in de groep. Deze dag bood ons prima handvatten om mensen meer uit onze wekelijkse wandelingen te laten halen. Zaken die de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de wandelaars bevorderen. Het zijn scholingsdagen met een grote mate van gebruikskennis. Dus theorie die toepasbaar wordt gemaakt met tips, oefeningen en nabespreken. Een scholingsdag over EHBO gaat nog volgen.

Na afloop van de wandeling is er de mogelijkheid om op het eiland iets te gaan drinken in de brasserie Coazy. Vanwege corona is dat momenteel wat lastig. We letten scherp op de maatregelen die nageleefd moeten worden. Risico’s proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Dat is gezien de leeftijd en gezondheidssituatie van sommige deelnemers erg belangrijk. Dat samen afsluiten is wel belangrijk. Hopelijk kunnen we dat drankje samen snel weer gaan doen.

Henk van Atteveld