park in LondenJohn Harris is columnist van The Guardian en schreef in december 2021 een column over wandelen:

Ik loop, ik weet heel goed dat ik het geluk heb dat te kunnen doen, en ik kan me geen leven zonder voorstellen. De gewoonte heeft wortels in mijn kindertijd; toen ik als twintiger en dertiger in Londen woonde, werd ik uiteindelijk een redelijk toegewijde stadswandelaar. Maar pas toen ik de stad verliet en ouder werd, groeide wandelen uit tot een glorieus herstellend wekelijks ritueel.

Ondanks zijn reputatie als burgerlijke hobby, is wandelen in het verleden en heden een reddingslijn geweest voor miljoenen mensen. Volgens ‘Sport England’ zeiden tussen januari en maart van dit jaar, tegen de achtergrond van een nieuwe volledige nationale afsluiting vanwege corona, 24,7 miljoen mensen dat ze onlangs “wandelen voor ontspanning”, een stijging van 5,2 miljoen mensen vergeleken met 12 maanden eerder. In september publiceerde het ‘Department for Transport’ onderzoek waaruit bleek dat in 2020 mensen in Engeland gemiddeld 220 mijl liepen (het hoogste cijfer sinds de registratie bijna 20 jaar geleden begon) en dat het aantal wandelingen van een mijl of meer met 26% was gestegen in één jaar. ‘The Ramblers’, de Britse liefdadigheids- en ledenorganisatie die enorm veel werk doet rond lopen en toegang tot open ruimtes, zegt dat het in de tweede helft van 2020 30% meer nieuwe leden heeft geworven dan een jaar eerder. Dit zijn allemaal fascinerende cijfers: misschien een bewijs dat wanneer onze vrijetijdsopties plotseling worden stopgezet, velen van ons instinctief troost zoeken in een van de meest oorspronkelijke tijdverdrijf die er is.

Lees de volledige, Engelstalige, column op theguardian.com.