Sinds de lockdown van 14 december 2020 gaan we in Leiden met tweetallen op stap, we hebben dit omgedoopt tot een “wandeldate”. Zodra twee aangemelde personen aanwezig zijn, gaan zij aan de wandel. Er kan gekozen worden voor een eigen route of een print van een eerder uitgezette wandeling.

Doordat van tevoren niet bekend is wie zich als eerste meldt, ontstaan er onderweg verrassende gesprekken en leren onze wandelaars elkaar beter kennen. Er is inmiddels een appgroepje van de vaste kern wandelaars en zo delen we mooie natuurmomenten. Lopen we langs iets bijzonders, dan wordt thuis de geschiedenis opgezocht en later gedeeld zodat we weten wat we onderweg gezien hebben. Zo ontdekten we dat er op de Morsweg nog steeds een bunker uit de Tweede Wereldoorlog staat. We waren er al vaker langs gelopen maar eigenlijk nooit goed bekeken. Zaterdag kregen we de eerste winterfoto van de Leidse Hout doorgestuurd en dat nodigt uit om ook zelf op stap te gaan.

Hoewel de wandeldates goed bevallen, zien we toch uit naar het moment dat we weer als groep aan de wandel mogen. De natuurbelevingsmomenten zijn voor de meeste wandelaars juist de drijfveer om mee te gaan. Tot die tijd is dit een mooi alternatief voor velen.