Ook vóór corona zat wandelen in de lift, een trend die door corona versterkt is doorgezet. Dit vormt een van de conclusies uit de Nationale Wandelmonitor 2021 waarin indrukwekkende cijfers staan over ons loopgedrag:
- Dagelijks ommetje: jaarlijks maken wij zo’n 1,8 miljard ommetjes van 20 minuten tot één uur, dat is dus gemiddeld 100 ommetjes per Nederlander per jaar!
- Wekelijkse wandeling: tweederde van alle Nederlanders heeft het afgelopen jaar wekelijks een flinke wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer gemaakt (gem. 57 maal per jaar). Ook hierin zat een stevige groei: het aantal verplaatsingen tussen de 3,7 en 7,5 km nam met 16% toe en van 7,5 tot 15 kilometer verdubbelde.
- Wandelvakantie: 1,1 miljoen Nederlanders gaat jaarlijks op wandelvakantie.
Vrijwel iedereen wandelt weer en meer
Sinds de coronacrisis wordt er over de volle breedte (van jong tot oud) meer gewandeld en vooral meer door jongeren: 70% van de jongeren tot 30 jaar is meer gaan wandelen. In totaal werden er in Nederland tijdens deze pandemie in 2020 20% meer wandelkilometers gemaakt dan in 2019 (pré-corona).
Bij voorkeur in een groene omgeving
Wij wandelen liefst in het groen en door de natuur en bij voorkeur een rondje. Bijna 90% (89%) vindt de aanwezigheid van natuur of groen daarbij (zeer) belangrijk. Volgens Erik Scherder heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wandelen in de natuur het meest effectief is om te ontspannen en voor je creativiteit en gezondheid.
Blijven wij ook wandelen na corona?
Daar lijkt het wel op: van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, wil maar liefst 83% dit na de pandemie blijven doen.
Meer informatie
Nationale Wandelmonitor 2021
Recente reacties