Hallo wandelmaatjes,

Het liep al tegen 10 uur en werd dus weer wandeltijd. Corry en ik, Leonie, hadden de leiding. Donderdag mailcontact gehad. Corry zou iets uit de natuur vertellen en ik de route bepalen. Ik verzocht de mensen achter mij aan te lopen richting pad langs de Ringvaart. Corry voegde toe dat wij de leiding hadden. Wel zo netjes natuurlijk, doe ik normaal ook, maar was er niet helemaal bij. Sorry daarvoor. Corry vertelde ook dat we uit moesten kijken naar en voor de Reuzen Berenklauw, te herkennen aan de rode vlekjes langs de steel. Hierna gingen we op pad met zo’n 30 personen. Iedereen was weer lekker aan het kletsen met elkaar en het was heel prettig weer met een lekker windje. Vrij snel nadat we het hekje bij de Meerwijkplas door waren zagen we een kreeftje, afkomstig uit de plas. Corry maakte er een foto van en vertelde er iets over. Verderop hadden we flink de pas erin. Aan het eind van het smalle pad langs de Ringvaart stopten we even, zodat de achtersten konden aansluiten. Ik had echter niet gezien dat er nog enkelen nog verder achter liepen. Dus we liepen vervolgens door. Op een gegeven moment miste ik toch wat mensen, dus ik bleef wachten met een aantal terwijl de rest doorliep. Corry had mij willen fluiten maar het fluitje zat niet in haar rugzak. Bij een splitsing bleek dat ik mijn doorgelopen ‘schaapjes’ kwijt was. Oh jee! Ineens zagen we ze verderop lopen. Ze sloegen af en zo kwamen we weer bij elkaar. Het ging dus niet zoals het hoorde, maar het was ook wel weer grappig. Gezamenlijk vervolgden we het pad en stopten bij een aantal berenklauwen waar Corry iets over vertelde. De Gewone Berenklauw is minder gevaarlijk dan de exotische. De meeste berenklauwen worden in alle vroegte door een vrijwilliger met een zeis omgemaaid, maar er staan er heel veel.

Onderweg zagen we in de verte iemand met twee armen zwaaien en het bleek ‘onze’ Paul te zijn. Hij was aan het werk in het Poelbroekpark.

Over enkele weken zullen er op het ‘paardenweitje’ in het Poelbroekpark weer paardjes rondlopen voor de begrazing van het gebiedje. Leuk om daar dan weer eens langs te gaan. In de afgelopen jaren zijn er verschillende plantensoorten verdwenen die goed gedijen op een omgewoelde bodem, zoals de zilte rus en de aardbeiklaver. Die zullen hier dan weer terugkomen. Er zijn trouwens ook broedvogelwanden voor ijsvogels aangelegd, zowel in Poelbroekpolder als in Romolenpark. En ter hoogte van Boerhaavewijk ten zuiden van volkstuinvereniging Poelpoldervreugd is vorig jaar een nieuwe faunatoren of duiventil geplaatst. Het moet onderdak bieden aan o.m. een tiental soorten insecten. Dit en meer heb ik gelezen in het Haarlems Dagblad van 20 juli jl.
Even terug naar onze wandeling. Rond 11.00 uur kwamen we weer aan op ons koffieadres. Ondanks dat ik het niet helemaal in de hand had, hebben we toch heerlijk gewandeld. Daarna nog gezellig met z’n allen buiten op het terras iets gedronken, waarbij we getrakteerd werden door Nettie op kleine Marsjes en Kitkat. Nettie had namelijk voor de zoveelste keer de 4daagse in Nijmegen gelopen en het ook deze keer weer volbracht. Knap hoor! Heel hartelijk gefeliciteerd van ons allen!

Ik sluit nu af met de groeten en een fijne week gewenst.
Tot een volgende zaterdag,

Leonie Zieltjens