In de Kruispunt-uitzending van 1 februari stond wandelen in de natuur centraal. Gezond Natuur Wandelen in Oostzaan werkte mee aan dit mooie programma van de KRO-NCRV met als titel ‘Wandelen, het ritme van de vertraging’.

Kijk de uitzending hier terug. Vanaf 14:50 komen rollatorwandelaars Yet Brouwer en Ria Warnier en GNW-begeleider en bewegingscoach Rob Wit aan het woord. Daarvoor vertelt onze ambassadeur professor Erik  Scherder waarom wandelen zo belangrijk is.

rollator-wandelaars uitzending KruispuntBeschrijving uitzending
Wandelen is (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de Nederlanders (mei 2020) juist nu een rondje wandelt. Waarom doen we dat? Wat ervaren we tijdens het wandelen? En welk effect heeft wandelen nu echt op lichaam, geest en ziel?

Kruispunt gaat de paden op met zanger Tim Knol, die onder meer door wandelen veertig kilo afviel en in coronatijd een wandelclub oprichtte. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik  Scherder  legt uit waarom wandelen juist nu zo belangrijk is. “Bij inactiviteit is het afweersysteem laag, als je in actie komt neemt dit meteen weer toe.” Zelf loopt hij graag in het Amsterdamse Bos met ‘Ommetje’, een wandelapp die de Hersenstichting samen met Scherder ontwikkelde.

Het echtpaar Henk Korevaar en Jacqueline Kortekaas houdt van doelgericht wandelen. Omdat lopen in het buitenland niet kan, besloten ze langs de contouren van Nederland te lopen en halen hiermee geld op voor het KWF. Jacqueline: “We zijn op 9 september in Noordwijk begonnen. Dit is de plek waar ik de eerste kus van Henk kreeg.”

Dat lopen van alle leeftijden is en lichamelijk ongemak niet altijd betekent dat je moet stoppen met wandelen, bewijzen de rollatorlopers uit Oostzaan. Zij lopen elke week georganiseerde wandeltochten van zo’n vier kilometer door natuurgebied ’t Twiske. Het is een initiatief van Stichting Gezond Natuur Wandelen.