Gezond Natuur Wandelen

Word vrijwillige wandelbegeleider

bij Gezond Natuur Wandelen

Word vrijwilliger

Ontmoeten, samen bewegen en de natuur beleven. Wordt u hier blij van? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Stichting Gezond Natuur Wandelen brengt buurtgenoten samen met een wekelijks (of soms maandelijks) uurtje wandelen door het groen. Onze wandelingen worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers, die iets bij willen dragen in de buurt.

Wilt u ook graag een wandeling begeleiden? Neem gerust contact op. 

Waarom wandelbegeleider worden bij Gezond Natuur Wandelen?

Gezelligheid én dankbaarheid van de wandelaars
Bijdragen aan het fysieke en mentale welzijn van wandelaars
Samen tijd doorbrengen in de natuur
Een team enthousiaste vrijwilligers
Een vrijwillige gratis cursus van de wandelbond (KWBN), een natuurbelevingscursus van het IVN en een EHBO-cursus
Flexibiliteit: bepaal zelf hoe vaak u wilt meelopen als wandelbegeleider

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

“Vandaag wandelde een mevrouw mee die haar man 2,5 jaar geleden verloren had en echt in isolement had geleefd. Ze liep in tranen naast mij. Ze was er even uit, had mensen om zich heen en had mooie gesprekken. Nadien zag ik haar met een glimlach op haar fiets weer huiswaarts keren. Ja, ik voel dat wij ertoe doen met dit concept. De verbinding scheppen voor hen die het niet altijd fijn hebben in het dagelijks leven.”

Corrie, wandelaar en wandelbegeleider Zuid-Holland

Wat gaat u doen als vrijwillige wandelbegeleider?

   Begeleid bij jou in de buurt wekelijks of maandelijks wandelingen van ongeveer een uur

   Zorg samen met de andere wandelbegeleiders voor een mooie route

   Vertel onderweg kort iets over de natuur

   Creëer een gezellige en open sfeer tijdens de wandelingen

   Drink na afloop gezellig een kopje koffie of thee met de wandelaars

Cornelly over haar ervaring als wandelbegeleider

“Ik word blij van andere mensen helpen”

Onze wandelbegeleider Cornelly wandelt al jaren mee in Rijswijk en is sinds 2023 ook begeleider van deze wandelgroep. “Ik ben inmiddels gepensioneerd en word blij van andere mensen helpen. Daarom doe ik veel vrijwilligerswerk, ook bij Gezond Natuur Wandelen. Als ik mensen kan helpen én tegelijkertijd zelf kan bewegen, dan is dat alleen maar een voordeel!

Ik ben echt geen type om een boom te knuffelen, maar stimuleer de wandelaars om gewoon eens een boom aan te raken. Mensen vinden dat grappig en komen er dan achter dat boomstammen ruw aanvoelen maar eigenlijk juist zacht zijn. Daar kun je dan weer wat over vertellen. Ook dat is natuurbeleving! Zo probeer ik de wandelingen gezellig te maken.”

Vind een wandeling bij u in de buurt

Vind een wandeling bij u in de buurt door gebruik te maken van de zoekfunctie bovenaan deze kaart. Vul uw locatie in en hoe ver de wandeling bij u vandaan mag zijn. Klik op ‘Zoeken’ en alle opties worden op de kaart getoond. U kunt hier ook een overzicht van alle wandelingen bekijken.

Liever als wandelaar meewandelen? U bent van harte welkom op één van onze locaties door heel het land!

Veelgestelde vragen

Kan ik wandelbegeleider worden bij mij in de buurt?

Natuurlijk! We wandelen op meer dan 100 locaties door heel Nederland. Zo is er altijd een wandeling bij u in de buurt. Vind hier een wandeling.

Heb ik speciale kennis/vaardigheden nodig als wandelbegeleider?

Als wandelbegeleider heeft u geen speciale kennis nodig. Heeft u interesse in de natuur, kunt u een uur lang wandelen in een rustig tempo en heeft u goede sociale vaardigheden? Dan is wandelbegeleider bij Gezond Natuur Wandelen iets voor u!

Hoe veel tijd kost het om wandelbegeleider te zijn?

Als wandelbegeleider bent u ongeveer één uur per week actief. Als u liever bijvoorbeeld één keer per maand een uur een groep wilt begeleiden, dan kan dat ook. Met de coördinator bespreekt u uw wensen en mogelijkheden.

Moet ik een opleiding volgen om wandelbegeleider te worden?

Nee, dat is niet nodig. Wel bieden we (nieuwe) begeleiders gratis cursussen aan: een wandelbegeleiderscursus van de wandelbond (KWbN), een natuurbelevingscursus van IVN en een EHBO-cursus. Zo gaat u als vrijwilliger goed voorbereid aan de slag. Deelname aan de cursussen is niet verplicht.

Ben ik verantwoordelijk voor de wandelaars in mijn wandelgroep?

De deelnemers lopen op eigen risico mee en worden geacht zelf op hun gezondheid en veiligheid te letten. Als een wandelaar speciale begeleiding nodig heeft, vragen we diegene zelf een familielid of hulpverlener mee te nemen.