Lees hieronder het laatste wandelnieuws

Het laatste wandelnieuws

GNW en Caring Doctors

mei 31, 2023 | Nieuws

Gezond Natuur Wandelen werkt sinds kort samen met Caring Doctors. Een collectief van artsen en andere zorgprofessionals die streven naar een plantaardige voedseltransitie in de zorg en maatschappij. Samen slaan we de handen ineen voor een gezondere samenleving. We willen mensen bewust maken van de positieve effecten die ontstaan vanuit de combinatie van gezond en plantaardig eten en van bewegen in de natuur. Wij spreken Patrick Deckers, orthopedisch chirurg en de voorzitter van Caring Doctors.


Wat is Caring Doctors en waarom is jullie werk belangrijk?

“Caring Doctors is in oktober 2022 gestart en we zijn een groeiende groep zorgprofessionals, ondertussen 1100 mensen, die de plantaardige voedseltransitie binnen de zorg wil verbeteren. Daarnaast richten we ons op het behoud van de biodiversiteit, oerbossen en de oceanen. Bij de plantaardige voedseltransitie hebben we drie pijlers. Ten eerste streven we naar minder gezondheidsschade. Denk hierbij aan welvaartsziektes, zoals suikerziekte, COPD en overgewicht. De tweede pijler is het verminderen van de milieuschade en onze derde pijler staat voor het creëren van een betere voedselveiligheid.

Ik hoor van veel zorgmedewerkers dat ze het idee krijgen dat ze dweilen met de kraan open. Een deel van de gezondheidsschade kan al gereduceerd worden door een plantaardig voedingspatroon. Als zorgverlener kan je altijd medicijnen geven om problemen te verminderen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Ik merk bijvoorbeeld in mijn vakgebied, de orthopedie, dat er te vaak versnelde slijtage is aan de gewrichten. Een hoofdoorzaak hiervan is ongezond eten en te weinig bewegen. Slijtage op latere leeftijd is normaal, maar het is nu vaak veel te vroeg.”


Wat zijn mogelijke oplossingen tegen deze gezondheidsschade?

“Praktijkondersteuners van huisartsen hebben heel veel patiënten met welvaartsziektes. Een van de oorzaken van deze ongezonde tendens is dat de armoedekloof in Nederland steeds groter wordt. Mensen met een kleine portemonnee hebben niet veel keuze, want goedkoop voedsel is vaak bewerkt en ongezond. Er is een hele andere mindset nodig om gezonder te eten, vanuit de maatschappij, maar ook vanuit de politiek. Als Caring Doctors proberen we een adviserende rol aan te nemen en door samenwerkingen met partners zoals Gezond Natuur Wandelen hopen we meer bewustwording voor dit probleem te genereren. De combinatie van gezond en plantaardig eten,  bewegen en in de natuur zijn is cruciaal!

Ik heb ook contact met een organisatie in New York en daar is het binnen een half jaar gelukt om alle ziekenhuizen in de stad een transitie te laten maken naar lokaal en plantaardig voedsel. Dat is een mooi en haalbaar streven om in Nederland voor te gaan.”


Waarom zijn jullie de samenwerking aangegaan en hoe ziet de samenwerking eruit?

“Met de samenwerking met Gezond Natuur Wandelen willen we mensen informeren en verbinden door wandellezingen te geven. Tijdens zo’n wandeling geven we mensen op een luchtige manier voorlichting, bijvoorbeeld door een zorgprofessional die bij ons is aangesloten te laten meelopen. Deelnemers kunnen dan hun vragen stellen in een informele sfeer en hopelijk vervolgens weer andere mensen enthousiasmeren en motiveren. Gezond Natuur Wandelen heeft dit jaar al eerder wandelingen georganiseerd samen met een fysiotherapeut en huisarts. Onze denkrichting is hetzelfde, namelijk vitaliteit. Wandelen en in de natuur zijn is stress verlagend en we hopen dat mensen door deze wandelingen buurtgenoten leren kennen, meer bewegen en de natuur vaker opzoeken. Al deze aspecten hebben positieve effecten op de gezondheid. Als we mensen dan óók nog mogen inspireren om plantaardiger te eten, is dat helemaal mooi.”


Wat willen jullie samen bereiken met deze samenwerking?

“Samen met Gezond Natuur Wandelen hopen we op grotere maatschappelijke bewustwording van een urgent probleem. De oplossing is dichtbij, daar zijn we van overtuigd. Het gaat om keuzes maken om bijvoorbeeld biologisch en onbespoten voedsel te kopen, vlees te laten staan of te kiezen voor een vleesvervanger. Plantaardig eten geeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een verruiming van je keuken en het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Ik hoop daarnaast dat we met de natuurwandelingen mensen de ogen kunnen laten openen en we een plek kunnen bieden waar mensen terecht kunnen met hun vragen over een gezonde levensstijl. Want uiteindelijk is dat waar alles om draait: gezond zijn en lekker in je vel zitten. Én een duurzame wereld natuurlijk!”

Meer lezen over deze mooie organisatie? Www.caringdoctors.org